UE va extinde încă trei luni controalele de frontieră în spaţiul Schengen

Comisia Europeană a luat decizia de a extinde încă trei luni reglementările care implică controale de frontieră în spaţiul Schengen.
Refugiaţi se târăsc pe sub un gard de sârmă ghimpată la graniţa sârbo-ungară în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015.
Refugiaţi se târăsc pe sub un gard de sârmă ghimpată la graniţa sârbo-ungară în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Comisia a declarat marţi că încă nu se află în postura de a restabili funcţionarea deplină a spaţiului Schengen fără controale de frontieră, recomandând că aceste controale ar trebui menţinute la graniţele Austriei, Germaniei, Danemarcei, Suedei şi Norvegiei încă alte trei luni începând cu noiembrie.

Se aşteaptă ca organisul UE - Comisia Europeană - să permită eliminarea controalelor de frontieră în spaţiul Schengen, zonă care include 22 de ţări UE precum şi Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein, dar a precizat că afluxul continuu de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în Europa este principalul motiv pentru ratarea acestui obiectiv.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a susţinut într-o declaraţie că sunt necesare controale la frontiere pentru a preveni mişcările secundare ale unui “număr semnificativ” de refugiaţi ilegali care încă se află în Grecia sau alte state UE.

Peste un milion de refugiaţi au pătruns în Europa anul trecut, majoritatea fugind de războiul din Siria şi de conflictele din alte ţări. Marea majoritate a refugiaţilor a folosit Marea Egee pentru a pătrunde în Grecia şi apoi să îşi continue drumul spre vestul Europei.

Pentru a salva spaţiul Schengen, care este la baza unităţii UE, Bruxelles-ul a încheiat un acord controversat cu Turcia în luna martie, permiţând Greciei să trimită înapoi refugiaţi ilegali în Turcia pentru o relocalizare ulterioară pe baza unui sistem mai bine organizat.

Declaraţia UE de marţi a susţinut că acordul cu Turcia a redus puternic numărul de oameni care sosesc din Siria şi alte ţări, dar a adăugat că extinderea controalelor în zona Schengen va oferi celor cinci state mai mult spaţiu de mişcare pentru a face faţă unui număr mare de cereri de azil înregistrate în ultimul an.

Pentru prelungirea controalelor de frontieră ar trebui obţinută aprobarea statelor UE de intrare în vigoare şi mulţi se aşteaptă ca mişcarea să nu înfrunte o opoziţie concretă în interiorul blocului.