10 experimente spaţiale ciudate – ce a încercat NASA de-a lungul timpului
alte articole
De la distilarea whiskey-ului până la amestecarea parfumurilor, se dovedeşte că mai sunt multe lucruri de aflat despre călătoriile spaţiale decât ai fi crezut. Mai jos prezentăm câteva experimente făcute de-a lungul vremii de cei de la NASA.
10. Meduze în spaţiu
În anii ’90, NASA a lansat 60.000 de meduze în spaţiu pentru a studia efectele gravitaţionale. Odată ajunse pe Pământ, meduzele născute în spaţiu nu au fost capabile să se adapteze şi înnotau anormal.
9. Distilarea whiskey-ului
În 2011, a fost timis whiskey pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a studia efectele gustului său. Fiind adus pe Pământ în acest an, oamenii de ştiinţă vor vedea dacă mostra s-a maturizat diferit în preajma microgravităţii.
8. Un sistem de urină potabil
În 2009, astronauţii au reciclat cu succes urină pentru a fi bună pentru băut. Costând 250 de milioane de de dolari, sistemul de reciclarea ar putea fi folosit într-o bună zi pe avamposturile de pe Lună sau Marte.
7. Parfum de trandafir
În 1998, NASA şi compania de parfum IFF au trimis un trandafir în spaţiu pentru a vedea dacă va mirosi diferit. Schimbările gravitaţionale au afectat uleiurile plantei dependente de mediu, rezultând la un miros mai dulceag.
6. Păianjeni spaţiali
În 1973, doi păianjeni au fost trimişi în spaţiu pentru a monitoriza modelele pânzelor acestora într-un mediu fără gravitaţie. Le-a luat 3 zile păienjenilor să se ajusteze şi să fabrice pânze normale.
5. Flacără invizibilă
Oamenii de ştiinţă de pe ISS au descoperit la începutul acestui an flăcări invizibile atunci când au ars heptan (un combustibil). Descoperirea ar putea fi folosită să aprindă motoarele, reducând schimbarea climatică.
4. Bacteria letală
Salmonella a fost transportată în spaţiu în 2006 pentru a testa efectele mediului cu gravitate joasă. Injectată în şoareci la întoarcerea lor pe pământ, rata mortalităţii a fost mai mare comparată cu cea a bacteriilor crescute pe Pământ.
3. Teste pe cadavre
În timpul testării prăbuşirii Capsulei Orion în 2008, NASA a folosit 3 cadavre. Trupurile au fost folosite pentru a monitoriza afectarea organelor interne în timpul aterizării.
2. Nori noctiluminoşi
În 2009, NASA a construit o rachetă pentru a face nori artificiali care strălucesc noaptea. Atunci când au fost văzuţi de public pentru prima oară au cauzat panică, populaţia crezând că a văzut OZN-uri.
1. Robonautul
În 2011, un robot humanoid a fost trimis pe Staţia Spaţială Internaţională. Este primul humanoid îndemânatic din spaţiu şi este programat să preia anumite sarcini ale echipajului.