Arta cristalului belgian Val Saint Lambert [video]
alte articole
Val Saint Lambert combină în procesul de creaţie autenticitatea cu expertiza şi fabricaţia tradiţională. Fascinantele obiecte din cristal produse de această companie sunt adevărate opere de artă.
Vom face o mică incursiune în povestea fabricii de sticlă care îşi are sediul în Liège (Belgia) din 1826 şi care a fost furnizorul oficial al Regelui Albert al II lea al Belgiei.
Aşa cum Emile Galle (1846-1904) este considerat simbol al cristalului art nouveau, compania belgiană Val Saint Lambert personifică arta sticlei art deco. Cu directorii artistici Joseph Simon (1874-1960) şi Charles Graffart (1893-1967), firma a reuşit să impună noi şi originale forme în perioada interbelică. Art nouveau se inspiră din lumea florilor, pe când art deco excelează cu forme geometrice. Artiştii de la Val Saint Lambert au explorat combinaţiile geometrice, aproape infinite, pe care le permite sticla transparentă în timp ce se joacă cu lumina şi culoare în mai multe straturi. Vasele firmei Lambert oferă luminozitate maximă, printr-o structură cu volume curate, suprafeţe fine şi linii geometrice.
Arta creată pe sticlă a pieselor Lambert, vă invită să vă cufundaţi într-o lume minunată, cu structuri de neconceput, culori intense şi claritate translucidă.
Primul cuptor datează din 1826, când chimistul Francois Kemlin a înfiinţat prima fabrică belgiană de sticlă. În 1841 a câştifgat medalia de aur la expoziţia produselor industriale belgiene, pentru calitatea sticlei sale pure rafinate şi colorate. Cu toate aceste calităţi, abia după 50 de ani, când a expus la Expoziţia Mondială Antwerp o linie cu motive geometrice, a avut un succes răsunător, care l-a consacrat.
La începutul secolului al XX-lea, cam în 1908, a prezentat o tehnică radicală - dubla culoare şi sticla tăiată - prin care şi-a câştigat faima mondială.
În perioada primului război mondial, fabrica a fost închisă 4 ani, după care şi-a reluat activitatea, dar a pierdut clienţi, iar în perioada celui de-al doilea război mondial s-a închis toată producţia. Mult mai târziu, va colabora cu designeri externi, devenind ceea ce este astăzi, singura casă de cristal belgian recunoscută în lume pentru obiectele valoroase pe care le poate produce.
În prezent, Val Saint Lambert Crystal Works este condusă de familia Onclin, ce doreşte să restaureze brandul la nivel mondial proiectând o imagine nouă, continuând să producă obiecte minunate de inspiraţie art nouveau şi art deco, axată pe accesorii pentru masă şi obiecte decorative, îmbogăţite cu note contemporane.
Câteva piese reprezentative ale acestei firme de fabricare a cristalului:
- Una dintre marile capodopere este cunoscută sub numele de ”Vase of the Nine Provinces”. Este un vas de cristal de 2,5 metri înălţime şi 200 de kilograme, realizat pentru Expoziţia Mondială din Anvers, la care au lucrat 30 de persoane timp de 2000 de ore. Vasul se află acum la Grand Curtius din Liège, Belgia.
- Candelabrele din Palatul Jai Vilas din Gwalior, India. În 1900 Maharajahul Sir Madho Rao Scindia continuând cu decorarea faimosului palat, a comandat companiei de cristal belgiene cele mai mari candelabre de cristal din lume ce au 13 metri înălţime şi o greutate de 3,5 tone.
- Scaunele pentru Expoziţia de la Sevilla din 1992. Pavilionul Belgian de la această expoziţie a avut un succes răsunător, fiind vizitat de 2,3 milioane de persoane, care s-au bucurat de un interior proiectat de designerul Frans Van Praet. Printre alte piese, a realizat şi 50 de scaune de sticlă în diferite nuanţe, gravate cu acid, având o bază metalică. Unele dintre aceste scaune se găsesc acum în diferite muzee, iar unele chiar în locuri neaşteptate, cum ar fi Aeroportul din Dublin.
Cunoscând istoria acestei faimoase case ce fabrică cristal, observăm evoluţia artistică de la crearea sa în 1826, parcursul prin marile epoci, stilurile diferite abordate şi tehnicile variate ale lucrărilor din cristal.