Armenia refuză să mai cotizeze la bugetul alianţei de securitate OTSC conduse de Rusia

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan (Getty Images)
Redacţia
01.04.2025

Armenia a refuzat să îşi plătească contribuţiile la bugetul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Moscova pentru anul trecut, a declarat Ministerul de Externe al ţării pe 31 martie, după ce şi-a suspendat participarea la alianţa militară în august 2024.

„Armenia se abţine de la semnarea deciziei 'Cu privire la bugetul OTSC pentru 2024' şi, în consecinţă, de la participarea la finanţarea activităţilor organizaţiei”, se arată într-o declaraţie a Ministerului de Externe.

Decizia este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri pe care ţara le-a luat pentru a se distanţa de alianţa de securitate condusă de Rusia.

OTSC, înfiinţată în 2002, include Rusia, Armenia, Bielorusia, Kazahstan, Tadjikistan şi Kârgâzstan. Rusia este de departe cel mai puternic membru al alianţei.

Decizia vine în contextul în care, la începutul acestui an, prim-ministrul armean Nikol Paşinian a anunţat că Armenia şi-a suspendat participarea la OTSC „la toate nivelurile”. Armenia a anunţat pentru prima dată că nu va finanţa blocul în mai 2024.

Din punct de vedere istoric, Armenia a avut o relaţie apropiată cu Rusia, în special faţă de principalul său duşman regional, Azerbaidjan, şi, prin urmare, s-a abţinut în mare măsură să se implice în războiul la scara largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Calculul s-a schimbat după ce „pacificatorii” ruşi nu au reuşit să împiedice ofensiva Azerbaidjanului în regiunea Nagorno-Karabah, populată în principal de etnici armeni, în septembrie 2023.

Dezamăgit de Rusia şi temându-se de reluarea ostilităţilor cu Baku, Erevanul s-a orientat spre Vest pentru noi parteneriate.

La 26 martie, parlamentul armean a adoptat în a doua şi ultima lectură un proiect de lege privind începerea procesului de aderare a Republicii Armenia la Uniunea Europeană, deşi ţara din Caucazul de Sud nu a depus încă o cerere în acest sens.

La sfârşitul lunii ianuarie, secretarul de stat al SUA de atunci, Antony Blinken, şi ministrul de Externe armean, Ararat Mirzoyan, au semnat o cartă a comisiei de parteneriat strategic între SUA şi Armenia, stabilind un cadru pentru extinderea cooperării bilaterale în domeniile cooperării economice, securităţii şi apărării şi democraţiei, printre altele.

Deşi nu a prezentat o declaraţie privind suspendarea statutului de membru al ţării, Paşinian a declarat că revenirea ţării sale în cadrul OTSC este „din ce în ce mai dificilă, dacă nu imposibilă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor