Ministrul ungar de Externe: Rusia nu prezintă nicio ameninţare pentru membrii NATO

Ministrul ungar de Externe a declarat marţi că el consideră nerealist faptul că Rusia ar ataca vreun membru NATO, viziune aflată în contradicţie cu cea a unora dintre membrii NATO din regiune, care văd Moscova ca o ameninţare reală.
Ministrul de Externe al Ungariei Péter Szijjártó (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Popescu
03.08.2016

“Nu cred că este o presupunere realistă în prezent că Rusia va ataca vreun stat membru NATO”, a susţinut ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, într-un interviu cu portalul de ştiri Index.hu.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat puternic după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să îi susţină pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei în conflictul izbucnit în acea regiunea în aprilie 2014.

Mai mulţi membri NATO, inclusiv Polonia şi statele baltice, şi-au manifestat îngrijorarea că ar putea deveni ţinte ale acţiunilor ostile ale Rusiei, iar luna trecută liderii NATO au căzut de acord să desfăşoare forţe militare şi să intensifice patrulele aeriene şi maritime în acea regiune.

“Noi nu simţim acest lucru în privinţa Rusiei. Nu cred că Rusia va prezenta o ameninţare existenţială pentru noi”, a precizat el.

Guvernul conservator al premierului Viktor Orban a încheiat un acord cu gigantul rus Rosatom pentru construirea de noi reactoare la centrala nucleară a Ungariei şi a promovat ceea ce a declarat că este o relaţie “pragmatică” cu Rusia.

Republica Cehă şi Slovacia au, de asemenea, relaţii mai puţin tensionate cu Rusia. Premierul slovac Robert Fico a cerut înlăturarea sancţiunilor impuse de Occident Rusiei din cauza rolului ei în conflictul ucrainean.

Dar tensiunile se amplifică intermitent. Luna trecută, ministrul bulgar al Apărării a acuzat Rusia că intensifică încălcarea spaţiului său aerian, descriindu-le ca “provocări la adresa Bulgariei şi a forţelor aeriene”.

Întrebat despre Turcia, Szijjarto – care anterior a descris puciul eşuat din Turcia ca un act terorist – a susţinut că nu vede evoluţii anti-democratice în această ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor