Stoltenberg: Rusia propune alianţei NATO măsuri de siguranţă în zona Baltică

Rusia s-a oferit să îşi deschidă transponderele de pe avioanele sale dacă avioanele de luptă ale NATO vor face la el. Propunerea are loc după o serie de întâlniri periculoase pe cerul baltic.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.07.2016

Moscova a propus măsuri de reducere a riscurilor în regiunea Baltică, unde cerurile aglomerate au dus la câteva întâlniri mai primejdioase şi au declanşat temeri privind eventuale accidente, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a precizat că Rusia s-a oferit să îşi deschidă transponderele de pe avioanele sale de luptă care zboară în regiunea Baltică dacă avioanele NATO fac acelaşi lucru. Timp de luni de zile, alianţa militară vestică s-a plâns de faptul că avioanele ruseşti se comportă neprofesional şi necugetat.

“Aliaţii vor studia această propunere cu atenţie”, dar sunt necesare mai multe detalii, a susţinut Stoltenberg după o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia, un forum de dialog la care participă Rusia şi cei 28 ambasadori ai NATO.

“Transponderele sunt importante dar ele reprezintă doar un element al unei imagini mai ample privind siguranţa aeriană. Element de bază este un comportament corespunzător, să se zboare într-o manieră sigură şi profesională”, a mai susţinut Stoltenberg.

A fost doar cea de-a doua întâlnire a NATO-Rusia în doi ani după ce dialogul dintre cele două tabere a fost în mare parte suspendat, iar relaţiile dintre Occident şi Moscova au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece datorită crizei din Ucraina.

“Am avut o atmosferă deschisă şi sinceră în cadrul întâlnirii, dar nu am căzut de acord”, a adăugat Stoltenberg după discuţii. “Aliaţii şi Rusia au neînţelegeri profunde şi persistente în privinţa Ucrainei.”

NATO şi-a intensificat patrulele aeriene în regiunea Baltică după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să ajute rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei în aprilie 2014. Mişcarea Kremlinului a generat temeri în rândul celor trei state baltice şi a Poloniei.

Alianţa militară vestică a acuzat Rusia de provocări de-a lungul graniţei sale şi de încălcări ale spaţiului aerian al ţărilor NATO. La rândul său, Rusia acuză NATO că are un comportament ameninţător la graniţa sa.

Întâlnire a avut loc la mai puţin de o săptămână după un summit major al NATO în Varşovia, unde alianţa a anunţat planuri pentru desfăşurarea a 4 batalioane în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia, cu un număr total de soldaţi de aproximativ 4.000. În plus, NATO a preluat controlul asupra scutului antirachetă construit de SUA în Europa şi pe care Rusia îl vede ca ostil.

Ambasadorul rus la NATO, Alexander Gruşko, a susţinut după întâlnirea de miercuri, că politicile alianţei sunt ameninţătoare şi destabilizatoare.

“Măsurile pe flancul estic [al alianţei] nu sunt justificate. Ele sunt excesive şi contraproductive. Direcţia în care se îndreaptă NATO, în termeni militari, este foarte îngrijorătoare. Ne duce înapoi spre Războiul Rece”, a susţinut Gruşko.

“Rusia nu este o ameninţare pentru alianţă”, a ţinut să sublinieze ambasadorul rus, adăugând că ţara sa va lua măsuri pentru a-şi asigura securitatea şi apărarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor