Armata britanică a descoperit senzori de spionaj ruseşti, ascunşi în apele teritoriale ale Regatului Unit

În mările din jurul Marii Britanii au fost descoperiţi senzori ruseşti suspectaţi că încercau să spioneze submarinele nucleare britanice, informează The Telegraph.
Armata britanică a făcut descoperirea după ce o serie de senzori au eşuat pe ţărm şi au fost localizaţi de Royal Navy, fiind consideraţi o potenţială ameninţare la adresa securităţii naţionale.
Situaţia nu a fost făcută publică anterior, însă The Sunday Times a relatat că Moscova încerca să colecteze informaţii despre cele patru submarine Vanguard ale Regatului Unit, care transportă rachete nucleare.
Cel puţin unul dintre submarine se află pe mare, ca parte a sistemului britanic de descurajare continuă.
Moscova are o flotă de submarine specializate despre care se spune că sunt mai bine echipate decât cele ale Marii Britanii şi ale aliaţilor săi din NATO, atât în ceea ce priveşte războiul de pe fundul mării, cât şi spionajul.
Pe parcursul conflictului cu Ucraina, Rusia a intensificat supravegherea şi sabotarea conexiunilor subacvatice la internet, a conductelor de energie şi a cablurilor militare, care sunt esenţiale pentru Occident.
În 15 luni, cel puţin 11 cabluri de internet au suferit daune în Marea Baltică, în parte din cauza ancorelor trase de nave pe fundul mării.
„Trebuie neapărat să menţii puterea [motorului] pornită pentru a trage ancora, aşa că este un act deliberat”, a declarat un insider din domeniul apărării.
Nordic Warden, un sistem de reacţie care utilizează inteligenţa artificială pentru a urmări locul în care se află flota rusească din umbră, a fost declanşat de Forţa expediţionară comună condusă de Marea Britanie atunci când un cablu între Estonia şi Finlanda a fost deteriorat în decembrie.
„Nu ar trebui să existe nicio îndoială, în Atlantic se desfăşoară un război. Acesta este un joc de-a şoarecele şi pisica ce a continuat de la sfârşitul Războiului Rece şi care acum se intensifică din nou. Asistăm la o creştere fenomenală a activităţii din partea Rusiei”, a declarat un militar britanic de rang înalt.
Nava spion a Rusiei, Yantar, a atras atenţia atunci când a apărut aproape de ţărmurile Regatului Unit anul trecut, iar programul său de cercetare subacvatică este în mare parte supravegheat de Direcţia Principală pentru Cercetări în Ape Adânci (Gugi).
„Este un pic ca în cursa spaţială. Aceasta este o lume învăluită în secrete şi subterfugii, este foarte greu să obţii o claritate absolută. Dar există suficient fum pentru a sugera că ceva arde pe undeva”, a declarat o sursă britanică de rang înalt.
Un oficial de rang înalt a declarat: „Trebuie să respectăm regulile jocului. Dar, dacă înainte jucam frumos, acum abordăm lucrurile cu mai multă fermitate.”
„Ne-am angajat să sporim securitatea infrastructurii critice offshore. Alături de aliaţii noştri din NATO şi din Forţa Expediţionară Comună, ne consolidăm răspunsul pentru a ne asigura că navele şi aeronavele ruseşti nu pot opera în secret în apropierea Regatului Unit sau în apropierea teritoriului NATO, exploatând noi tehnologii precum AI şi coordonând patrulele cu aliaţii noştri.
Iar descurajarea noastră nucleară continuă, desfăşurată permanent pe mare, patrulează în continuare oceanele lumii nedetectată, aşa cum o face de 56 de ani", a spus la rândul său un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.