Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor critică eliminarea religiei din şcoli
alte articole
„Intenţia de a scoate din trunchiul comun al învăţământului românesc predarea religiei este „un atentat“ la fiinţa noastră naţională, la credinţa neamului nostru românesc, este o ofensă a maiestăţii divine. Credinţa creştină a fost trăită şi mărturisită înaintea păgânilor şi de copii, cu preţul vieţii lor, începând cu primele veacuri creştine şi până astăzi, aşa cum a fost în timpul regimului comunist-ateu”, a spus IPS Pimen, citat de Gândul.
Reamintim că pe 12 noiembrie, Curtea Constituţională (CCR) a decis ca Religia nu mai este materie obligatorie în şcoală. CCR a apreciat că articolul care prevede că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie" este neconstituţional, cu alte cuvinte, cei care trebuie să facă o solicitare sunt părinţii care doresc ca aceste cursuri de Religie în şcoală să fie urmate de copiii lor, şi nu invers. Surse oficiale au declarat pentru hotnews.ro că argumentaţia Curţii porneşte de la ideea ca cel care vrea să facă ceva trebuie să ceară acel lucru, şi nu cel care nu vrea.
Trei zile mai târziu, Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă a lui Remus Cerea care prevede introducerea disciplinei “Etică şi cultură civică” în trunchiul comun, în locul disciplinei “Religie”. Scopul disciplinei “Etică şi cultură civică” este de a cultiva spiritul critic, raţionalitatea şi empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev, dar şi acela de a prezenta drepturile omului şi reperele instituţionale şi valorile fundamentale ale unei societăţi deschise şi democratice, afirmă Cernea.
Potrivit proiectului legislativ a lui Cernea, religia NU este eliminată din şcoli dar devine disciplină facultativă, care poate fi studiată, la cererea în scris a părinţilor.
"Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisă a părinţilor ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârstă de 16 ani.", scrie Cernea în proiectul său.
Forul decizional pe acest proiect este Senatul. Patriarhul Daniel s-a implicat personal în această problemă şi a transmis Senatului o scrisoare prin care cere respingerea proiectului legislativ a lui Remus Cernea.
"Aşa cum a fost în timpul regimului comunist-ateu"
Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), pe vremea regimului comunist ateu, ÎPS Pinmen, a fost colaborator al fostei securităţi.
Potrivit Deciziei CNSAS numărul 3.370 din 9 octombrie 2007, Vasile Zainea (IPS Pimen Zainea) este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993, iar potrivit celor consemnate în aceste dosare, "a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977", scrie Medifax.
În decizia CNSAS se mai arăta că, în iunie 1977, după întoarcerea de la o specializare în Republica Federală Germania, Zainea a fost înregistrat ca informator intern de DIE, cu scopul pregătirii lui "cu sarcini în exterior, având numele conspirativ Petru".
ÎPS Pimen a contestat decizia CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti, care a respins-o, în 16 martie, ca neîntemeiată. Decizia a fost contestată de Pimen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în 18 octombrie i-a respins irevocabil recursul, menţinând decizia Curţii de Apel Bucureşti potrivit căreia a colaborat cu fosta Securitate.