Arheologii descoperă poarta masivă a oraşului biblic unde a locuit Goliat

O echipă de arheologi care s-au aventurat într-o misiune lungă de două decenii a descoperit poarta şi fortificaţiile unuia dintre cele mai celebre oraşe biblice din Antichitate - Philistine Gath, situat la poalele Iudeei, relatează rt.com.
Desen ilustrând lupta dintre David şi Goliath (Osmar Schindler / Wikimedia Commons)
Mioara Stoica
16.08.2015

O echipă de arheologi care s-au aventurat într-o misiune lungă de două decenii a descoperit poarta şi fortificaţiile unuia dintre cele mai celebre oraşe biblice din antichitate - oraşul filistean Gath, situat la poalele Iudeei, relatează rt.com.

Oraşul a fost, de asemenea, casă a celebrului personaj biblic Goliat. Poarta către oraşul de unde venea războinicul uriaş Goliath, învins de tânărul David, viitorul rege al Israelului, era enormă.

Este printre cele mai mari descoperite până acum în săpături de acest gen, susţine profesorul Aren Maeir, de la Departamentul Martin pentru Proprietăţi funciare, Studii despre Israel şi Arheologie din cadrul Universităţii Bar-Ilan. Descoperirea, spune el, este o dovadă a influenţei politice a oraşului în secolele X-IX î.Hr., în timpul "Regatului Unit" al Israelului şi domniei regelui Ahab al Israelului.

Oraşul biblic este situat la poalele Iudeei, între Ierusalim şi Ashkelon, în parcul naţional Tel Zafit, unde săpăturile desfăşurate de Maeir şi echipa sa au loc de ceva timp. Scopul pe termen lung este acela de a studia modul de viaţă şi istoria acestui oraş faimos.

Oraşul filistean Gath a fost distrus în 830 î.Hr. de către regele Damascului, Hazael, potrivit universităţii. Dar zona Tell es-Safi/Gath este declarată a fi una dintre cele mai mari coline cu ruine antice din Israel, şi datează din secolul al V-lea î.Hr.

În afară de poartă, cercetătorii au descoperit şi un zid fortificat robust, împreună cu unele clădiri care au aparţinut cândva oraşului Gath, printre care se află un templu şi o instalaţie de producţie a fierului.

Expediţia lui Maeir este ajutată de cercetători de la Universitatea din Melbourne, Universitatea din Manitoba, Universitatea Brigham Young, Universitatea Yeshiva, Universitatea din Kansas, Universitatea de Stat Grand Valley din Michigan şi mai multe universităţi coreene, precum şi diverse instituţii internaţionale.

Grupul postează orice progres semnificativ pe site-ul său şi a descoperit până acum temple ale filistenilor datând din secolele XI-IX î.Hr., urme ale unui cutremur ce datează din secolul al XIII-lea î.Hr. despre care se crede că ar avea legătură cu un vechi cutremur menţionat în Cartea lui Amos, precum şi cea mai veche scriere filisteană descifrabilă care a fost vreodată descoperită, care conţine două nume, similare cu "Goliat".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor