Argintul ar putea deveni o materie prima importanta

Pretul argintului a crescut in ultimii 10 ani cu peste 188.7%. Iar in ultimul an, a depasit aurul, in ciuda unei publicitati mai scazute.
Pretul argintului era de 6 dolari per uncie in decembrie 1999 si s-a mentinut la aceasta valoare pana in ianuarie 2004. Apogeul a fost atins in 2008, cand o uncie de argint costa 21 de dolari, iar pana la sfarsitul anului 2008, pretul a scazut din nou pana la 9 dolari per uncie. In 2009, pretul argintului a crescut constant si acum variaza intre 17 si 18 dolari.
"Argintul a ajuns la nivelul de 19 dolari/uncie in 2 decembrie, iar la acel moment inregistra o crestere remarcabila de 102% de la an la an. Aceasta cifra depaseste cu mult cresterea obtinuta de aur (55%) in acelasi an si chiar si cea a platinei (83%)", potrivit CommodityOnline India Limited, o companie de cercetare si consultanta.
Grupul Hennessee, o companie de consultanta care ajuta investitorii, sustine ca pretul de piata al argintului ar putea fi sub-evaluat, in comparatie cu aurul si prevede un trend ascendent al valorii argintului.
"Desi consideram atat aurul cat si argintul investitii sigure, mai ales ca o asigurare impotriva riscului pe termen lung al hiper-inflatiei, credem ca toate castigurile aduse de argint vor depasi aurul", sustine Charles Gradante, co-fondator al Grupului Hennessee.
Argintul va putea atinge noi apogeuri la inceputul anului 2010, ajungand la o valoare de aproximativ 22 de dolari per uncie, declara in decembrie Roger Woegand, dealer de lingouri si editor la Trader Tracks Newsletter.
CommodityOnline nu este de acord cu aceasta previziune pozitiva, sustinuta de un numar mare de companii de comercializare a argintului si de cercetare. CommodityOnline sugereaza faptul ca pretul argintului ar trebui scazut, in ciuda interesului puternic al investitorilor, mai ales in conditiile in care productia industriala si traditionala nu a ajuns inca la nivelul pre-criza.
Publicatia lunara metalurgica BNP Paribas Fortis, sugereaza in editia sa din decembrie 2009 ca argintul o sa depaseasca aurul in privinta cresterii pretului, dat fiind potentialul de cerere traditional. Criza financiara de termen scurt mentine argintul in suspans, intrucat oamenii prefera aurul in locul argintului.
"Viitorul pe termen lung al argintului, credem noi, se bazeaza pe noile aplicatii industriale, iar aceste aplicatii vor aparea mai degraba intr-o economie in recuperare si nu intr-una in scadere. Intre timp, pretul argintului va urma indicatiile aurului, la fel ca pe data de 4 decembrie, cand a scazut impreuna cu pretul metalului galben, ajungand la 18 dolari per uncie", potrivit analizei BNP Paribas.
ETF-urile de argint
Majoritatea investitorilor in materii prime nu detin lingouri fizice de aur sau argint, date fiind riscurile de securitate, de depozitare si al lichiditatii. In schimb, multi investitori achizitioneaza ETF-uri, care mimeaza performantele metalelor.
“Trustul pentru Argint iShares", creat in 2006, a crescut in popularitate in acesti ani si a condus la o crestere foarte mare a cantitatii de argint care sustine actiunile investitorilor. Cresterea de pe piata ETF a argintului va continua si va afecta in continuare dinamica cerere-oferta pentru argint”, a prevazut Grupul Hennessee.
Valoarea actiunilor de argint din 17 decembrie a fost de 16,87 dolari, conform informatiilor de pe piata bursiera din New York. Valoarea a fluctuat intre 16 si 18 dolari in decursul lui 2009. Valoarea trustului reflecta intotdeauna pretul argintului din posesia trustului, mai putin cheltuielile.
ETF este similar cu un fond comun si permite investitorilor sa fie parti in piata argintului prin schimburi pe piata obligatiunilor. Actiunile ETF pot fi vandute oricand este deschisa piata bursiera. Actiunea va fi scoasa pe piata la valoarea neta a actiunii de fond. Un ETF poate cumpara argint sau orice al tip de materie prima de pe piata si sa o tina in custodie. Trustul elibereaza actiuni obisnuite la o rata de conversie data, care sunt apoi vandute catre investitori, care retin un procent din materia prima.
Barclays Global Investors International Inc, a fost primul care a organizat fondul iShares cu un milion si jumatate de uncii de argint in trust. Trustul Barclay iShares are acum in custodie mai mult de 140 milioane uncii de argint.
Sumarul JPMorgan Chase/Mellon, publicat pe 1 decembrie, este transparent si avertizeaza posibilii detinatori de actiuni de riscurile semnificative.
Cererea si oferta mondiala de argint
“Oferta de argint este unica devreme ce doar un mic procent din minele lumii sunt exclusiv producatoare de argint, argintul fiind mai degraba un produs secundar al minelor care extrag in principal plumb, zinc si cupru”, potrivit Grupului Hennessee.
Conform site-ului Institutului Argintului, un total de 888,4 milioane de uncii de argint au fost produse prin minerit, din vechi resturi de argint si prin vanzari guvernamentale in 2008. Productia miniera de argint a crescut cu 2,5% in 2008, Peru(118,3 milioande de uncii) fiind cel mai mare producator de argint. Mexicul(104,2 milioane de uncii), China(82,8 milioande de uncii), Australia(61,9 milioane de uncii), si Chile(44,9 milioane de uncii) sunt situate dupa Peru in productia de argint.
In 2008, aplicatiile industriale au consumat 447.2 milioane de uncii de argint, in timp ce aplicatiile traditionale, cum ar fi pentru bijuterii, monede si tacamuri, au consumat 385.3 milioane de uncii.
“Diversitatea reprezinta principalul bun al argintului. Printre proprietatile sale unice se numara frumusetea, taria, sensibilitatea la lumina, maleabilitatea si ductilitatea, conductivitatea electrica si termica, reflectivitatea si abilitatea de a rezista la schimbari extreme de temperatura. Aceste proprietati permit cercetatorilor si oamenilor de stiinta sa faca descoperiri uimitoare care ne afecteaza viata”, potrivit site-ului Northwest Territorial Mint.