Moody's scade ratingul de credit al SUA de la AAA

(TOSHIFUMI KITAMURA/AFP/Getty Images)
Redacţia
17.05.2025

Agenţia de rating Moody's tocmai a retrogradat ratingul pe termen lung al guvernului Statelor Unite ale Americii (SUA) şi ratingul AA1 de la AAA şi a modificat perspectiva de la negativă la stabilă.

La începutul acestei săptămâni, CDS-urile suverane pe termen scurt ale SUA se tranzacţionau la un nivel mai ridicat decât cele ale Chinei şi Greciei, pe fondul incertitudinii privind politica comercială şi al apropierii datei limită pentru plafonul datoriei, transmite Zerohedge.

Reducerea cu un nivel vine la mai mult de un an după ce Moody's a schimbat perspectiva ratingului SUA la negativ, alăturându-se astfel agenţiilor Fitch Ratings şi S&P Global Ratings în clasificarea celei mai mari economii mondiale sub nivelul maxim, AAA.

Această reducere cu un nivel pe scala noastră de rating de 21 de niveluri reflectă creşterea, pe parcursul a mai mult de un deceniu, a datoriei publice şi a ratelor dobânzilor la niveluri semnificativ mai ridicate decât cele ale statelor suverane cu rating similar.

Administraţiile succesive ale SUA şi Congresul nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la măsurile necesare pentru a inversa tendinţa deficitului bugetar anual ridicat şi a costurilor crescânde ale dobânzilor.

Nu credem că propunerile fiscale actuale aflate în discuţie vor duce la reduceri semnificative pe mai mulţi ani ale cheltuielilor obligatorii şi ale deficitului.

În următorul deceniu, ne aşteptăm la deficite mai mari, pe fondul creşterii cheltuielilor cu drepturi sociale, în timp ce veniturile guvernamentale vor rămâne, în general, la acelaşi nivel.

La rândul lor, deficitele fiscale persistente şi mari vor determina creşterea datoriei şi a sarcinii dobânzilor guvernamentale.

Performanţa fiscală a SUA este probabil să se deterioreze în comparaţie cu propria evoluţie şi cu cea a altor state suverane cu rating ridicat.

Perspectiva stabilă reflectă riscurile echilibrate la nivelul ratingului AA1. SUA păstrează puncte forte excepţionale în materie de credit, precum dimensiunea, rezilienţa şi dinamismul economiei sale, precum şi rolul dolarului american ca monedă de rezervă mondială.

În plus, deşi ultimele luni au fost caracterizate de un anumit grad de incertitudine politică, ne aşteptăm ca SUA să îşi continue lunga tradiţie de politică monetară foarte eficientă, condusă de o Rezervă Federală independentă.

Perspectiva stabilă ţine seama şi de caracteristicile instituţionale, inclusiv separarea constituţională a puterilor între cele trei ramuri ale guvernului, care contribuie la eficacitatea politicilor pe termen lung şi este relativ insensibilă la evenimentele pe termen scurt.

Deşi aceste aranjamente instituţionale pot fi puse la încercare în anumite momente, ne aşteptăm ca acestea să rămână solide şi rezistente. Plafoanele pe termen lung ale SUA în moneda locală şi în valută străină rămân la AAA.

Plafonul în moneda locală Aaa reflectă o prezenţă redusă a guvernului în economie şi un risc extrem de scăzut de crize valutare şi de balanţă de plăţi. Plafonul în valută străină la Aaa reflectă eficacitatea puternică a politicilor ţării şi un cont de capital deschis, reducând riscurile de transfer şi de convertibilitate.

MOTIVELE DE RETROGRADARE

Pe parcursul a mai mult de un deceniu, datoria federală a SUA a crescut puternic din cauza deficitului bugetar continuu. În această perioadă, cheltuielile federale au crescut, în timp ce reducerile fiscale au diminuat veniturile guvernamentale.

Odată cu creşterea deficitului şi a datoriei şi cu majorarea ratelor dobânzilor, plăţile de dobânzi la datoria publică au crescut semnificativ.

Fără ajustări ale impozitării şi cheltuielilor, ne aşteptăm ca flexibilitatea bugetară să rămână limitată, cheltuielile obligatorii, inclusiv cheltuielile cu dobânzile, fiind estimate să crească la aproximativ 78% din cheltuielile totale până în 2035, de la aproximativ 73% în 2024.

Dacă Legea privind reducerile fiscale şi locurile de muncă din 2017 va fi prelungită, ceea ce reprezintă scenariul nostru de bază, aceasta va adăuga aproximativ 4 trilioane de dolari la deficitul fiscal primar federal (excluzând plăţile de dobânzi) în următorul deceniu.

Ca urmare, ne aşteptăm ca deficitele federale să crească, ajungând la aproape 9% din PIB până în 2035, faţă de 6,4% în 2024, în principal din cauza creşterii plăţilor de dobânzi la datorii, a creşterii cheltuielilor cu drepturi şi a generării relativ scăzute de venituri. Anticipăm că povara datoriei federale va creşte la aproximativ 134% din PIB până în 2035, comparativ cu 98% în 2024.

În ciuda cererii ridicate de active ale Trezoreriei SUA, randamentele mai mari ale Trezoreriei din 2021 au contribuit la scăderea accesibilităţii datoriei.

Plăţile federale cu dobânzi vor absorbi probabil aproximativ 30% din venituri până în 2035, în creştere de la aproximativ 18% în 2024 şi 9% în 2021. Povara dobânzilor administraţiei publice generale din SUA, care ia în considerare datoria federală, statală şi locală, a absorbit 12% din venituri în 2024, comparativ cu 1,6% pentru statele suverane cu rating AAA.

Deşi recunoaştem puterea economică şi financiară semnificativă a SUA, considerăm că aceasta nu mai compensează pe deplin scăderea indicatorilor fiscali. Moody's nu a putut să nu comenteze tarifele impuse de Trump: Economia SUA este unică printre statele suverane pe care le evaluăm.

Aceasta combină o dimensiune foarte mare, venituri medii ridicate, un potenţial de creştere puternic şi o tradiţie a inovării care susţine productivitatea şi creşterea PIB-ului.

Deşi creşterea PIB-ului va încetini probabil pe termen scurt, pe măsură ce economia se adaptează la tarifele mai ridicate, nu ne aşteptăm ca creşterea pe termen lung a SUA să fie afectată în mod semnificativ. Dar au spus şi ceva pozitiv... În ciuda diversificării rezervelor de către băncile centrale la nivel mondial în ultimii douăzeci de ani, ne aşteptăm ca dolarul american să rămână moneda de rezervă dominantă la nivel mondial în viitorul previzibil.

În plus, rezistenţa ratingului suveran al SUA la şocuri este susţinută de instituţii monetare şi macroeconomice puternice.

Deşi politica a fost mai puţin previzibilă în ultimele luni, în comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat de obicei în SUA şi în alte ţări cu rating ridicat, ne aşteptăm ca eficacitatea politicii monetare şi macroeconomice să rămână foarte puternică, menţinând stabilitatea macroeconomică şi financiară pe parcursul ciclurilor economice.

Momentul este semnificativ, întrucât republicanii încearcă să scoată „marele proiect de lege” al lui Trump din comisie... şi, după cum ştie toată lumea, în Washington nu există coincidenţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor