Arestarea lui Marko Attila aprobată, dar deputatul e plecat din ţară. Între timp, UDMR vorbeşte de discriminare etnică
alte articole
UPDATE - Avocatul lui Marko Attila, Eugen Iordăchescu, a declarat, pentru Mediafax, că a vorbit cu clientul său şi l-a informat că este aşteptat să se prezinte la sediul DNA, joi, la ora 10.00. Acest lucru nu a fost însă posibil, întrucât deputatul se află în Budapesta, iar avocatul său nu a putut să precizeze momentul în care el se va întoarce în ţară.
***
După ce Camera Deputaţilor a aprobat miercuri cererea de arestare preventivă a deputatului UDMR Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu în dosarul în care este vizată şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, acesta a fost citat la sediul DNA. Deputatul este însă plecat din ţară încă din 22 noiembrie şi nu se ştie când va ajunge în faţa procurorilor, iar, între timp, colegii lui au început să vorbească despre discriminare etnică.
Ieri, parlamentarii au votat pentru încuviinţarea cererii de arestare preventivă înaintată de DNA în cazul deputaţilor Marko Attila şi Cătălin Teodorescu (PDL).
Dacă în cazul deputatului maghiar votul a fost ceva mai clar (171 de voturi "pentru", 111 "împotrivă"), în cazul lui Teodorescu lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată - iniţial, deputaţii au anunţat avizarea favorabilă a cererii parchetului, ca mai apoi să constate că voturile au fost numărate greşit şi, în raport cu prezenţa din sală, situaţia stă exact invers (din 292 deputaţi prezenţi, au votat 256 - 146 "pentru", 101 "împotrivă". Anterior fuseseră numărate în mod greşit 147 de voturi favorabile, iar pentru aprobare erau necesare 147 de voturi, adică jumătate plus unu din cei prezenţi).
După un mic scandal, în care partidele s-au acuzat reciproc că se fac iar scut în faţa corupţilor, votul fiind cu bile secrete, discuţia s-a stins.
După vot, deputaţii UDMR i-au luat apărarea colegului lor acuzând că este un caz de discriminare etnică. Cel mai vocal a fost liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, care a susţinut, miercuri, că va contacta ambasadele cu privire la acest abuz:
"S-a făcut deosebirea între cei doi colegi ai noştri. Probabil s-a luat în considerare şi etnia maghiară a colegului Marko Attila ceea ce este foarte grav. Eu personal o să semnalez la ambasade această problemă. Cred că ţine de acea decizie a lui de a ajuta Biserica Reformată. Nu văd deosebirea între cei doi deputaţi în afară de etnie. Cei doi colegi au fost membri în aceeaşi comisie.
Deja am fost contactat de anumite ambasade, normal ca o să mă întâlnesc cu ei. Vom vedea ce vom face în continuare. Mi se pare revoltătoare această decizie, nu pentru ca pentru unul da şi pentru altul ba ci pentru că s-a făcut diferenţă între doi parlamentari. Asta mă deranjează" (stiripesurse.ro).
După vot, DNA a dispus luarea măsurii controlului judiciar în cazul lui Cătălin Teodorescu, iar Marko Attila a fost citat să se prezinte la sediul DNA, însă acesta este plecat din ţară încă din 22 noiembrie, potrivit b1.ro.
Dosarul Alina Bica
Procurorii DNA au arătat că Alina Bica, Marko Attila, Dragoş George Bogdan, Crinuţa Dumitrean (fosta şefă a ANRP), Cătălin Teodorescu (PDL) şi alte persoane, au făcut parte din comisia ANRP care a atribuit o despăgubire ilegală pentru un teren supraevaluat din Capitală, în favoarea afaceristului Gheorghe Stelian. Prejudiciul produs statului de comisie se ridica la aproximativ 62 milioane de euro.
DNA s-a sesizat din oficiu pe 15 octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol de 13,0535 ha situat în Bucureşti.
Procurorii DNA susţin că, în 15 martie 2011, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de evaluatorul Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 61 de milioane de euro.
În prezent Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Lăcrimioara Alexandru, Dragoş Bogdan sunt în arest preventiv, Oana Vasilescu, Sergiu Ionuţ Diacomatu şi Cătălin Teodorescu sunt cercetaţi sub control judiciar. În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiarul despăgubirii pentru terenul supraevaluat, acesta este cercetat sub control judiciar.
Şi renumitul om de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, este implicat în acest dosar. Potrivit DNA acesta ar fi primit zece milioane de euro - pentru a interveni pe lângă membrii comisiei ANRP.