Arborele din Ténéré. Un salcâm în deşert, singur, pe o rază de 400 km [video]
focus
alte articole
Deşertul Ténéré din nord-estul Nigerului este unul dintre cele mai aride locuri de pe Pământ. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la agenţia spaţială americană (NASA) este regiunea cea mai expusă razelor Soarelui, deoarece rareori apar nori, iar episoadele de precipitaţii sub formă de ploaie sunt extrem de rare.
Dar, aşa cum este cunoscut din picturile rupestre şi resturile fosile, deşertul Sahara - din care face parte şi regiunea Ténéré - în urmă cu aproximativ 10.000 de ani era o zonă plină de verdeaţă.
Arborele solitar din Ténéré este o relicvă a pădurilor şi a zonelor cu vegetaţie densă care existau în trecut în această zonă a Africii, fiind singurul arbore existent pe o rază de 400 km, în ceea ce este considerată cea mai frumoasă mare de dune din Sahara. Era un salcâm, din specia Acacia raddiana sau Acacia tortilus şi considerat cel mai izolat arbore de pe Pământ.
Fotografiat în 1939 de soldaţii francezi care au trecut prin zonă, a provocat uimire datorită faptului că se afla într-o stare bună. Există documente în care comandantul Michel Lesourd îşi exprima surprinderea că nu a fost folosit de nomazi ca lemne de foc sau devorat de cămile. Dar există o explicaţie: era considerat tabu. Timp de sute de ani a fost un punct de reper pe rutele caravanelor care traversau regiunea Ténéré din Sahara în nord-estul Nigerului — fiind cunoscut ca singurul copac care apărea pe o hartă la scara de 1:4.000.000.
Acest arbore a fost ultimul supravieţuitor dintr-un pâlc de copaci de pe vremea când clima din zonă era mai umedă. Rădăcinile sale ajungeau la stratul freatic de apă, peste 30 de metri adâncime, ceea ce explică supravieţuirea sa în pustiul Saharei.
În 1973, arborele a fost doborât de un şofer libian de camion care se pare că era beat. Resturile copacului, în vârstă de 300 de ani, au fost duse la Muzeul Naţional din capitala Nigerului, Niamey, şi încă se mai poate vizita.
În locul Arborelui din Ténéré a fost instalat un arbore din metal, care îi imită forma.
Şi în prezent stâlpul metalic acţionează ca un far pentru caravanele care încă mai traversează peste 600 de kilometri, iar punctele de apă şi de reper sunt foarte rare. Caravanele care traversează Sahara cu cămilele sunt grupuri mici, o reflecţie palidă a celor 20.000 de animale care traversau deşertul cu secole în urmă.
Arborele din Ténéré este un simbol naţional pentru Niger, iar la prima aniversare de la distrugerea sa serviciul poştal a emis un timbru comemorativ cu imaginea copacului. Nostalgicii încă îşi mai amintesc că cel mai celebru brand de hărţi ale lumii l-au marcat pe hărţile lor, singurul copac solitar care apărea pe o hartă.