Unele plante, alimente şi jucării pot fi periculoase pentru animalele de casă
Ştiaţi că unele plante de cameră sau de grădină pot fi dăunătoare pentru animalele de casă? Crinii, spre exemplu, pot provoca insuficienţă renală animăluţului vostru, toate părţile acestei plante fiind otrăvitoare.
Pisicile sunt foarte curate şi nu pot tolera nici cea mai mică murdărie pe blana lor, fapt pentru care o curăţă în permanenţă. Este foarte importantă evitarea contactului blănii pisicii cu diverse substanţe nocive, care prin intermediul acestui reflex natural, ar putea pătrunde în stomac. Toate gospodinele ştiu că, atunci când încep să curate ceapă sau usturoi, pisicile sensibile pleacă imediat, iar altele încep să strănute. Reacţia pisicilor la ceapă şi usturoi apare din motivul că aceste legume conţin bisulfură de n-propil, care este toxică şi atacă celulele roşii din sânge. În consecinţă, organismul pisicii poate manifesta anemie, pierderea poftei de mâncare, oboseală, respiraţie şi puls accelerat.
Seminţele de fructe, struguri şi stafide şi, în principal, avocado sunt toxice şi pot duce la otrăvirea animalelor de casă. Toate părţile fructului de avocado conţin persină - o toxină puternică, care poate afecta muşchiul inimii. Sâmburii cruzi de piersic, cais, prun şi cireş conţin glicozide cianogenice. Doar două miligrame din această substanţă chimică periculoasă pot fi fatale în cazul câinilor.
Ciocolata conţine teobromină, care este, de asemenea, toxică pentru pisici şi câini. Aceasta se acumulează în corpul animalului şi nu poate fi eliminată. Cu cât este ciocolata mai neagră, cu atât este mai periculoasă pentru animăluţul vostru de companie. Ardeiul verde, roşiile verzi şi cartofii cruzi conţin solanină, care este periculoasă pentru pisici şi câini, iar în cantităţi mari - şi pentru om.
Deosebit de periculoasă este şi otrava pentru şobolani, care poate fi uşor înghiţită de pisică sau câine, împreună cu momeala.
Jucăriile moderne pentru animale sunt foarte atractive, dar şi periculoase în acelaşi timp. Spre exemplu, bastoanele fluorescente pe care pisicile adoră să le roadă, sunt produse dintr-un amestec de două substanţe chimice, care provoacă salivaţie abundentă şi comportament agresiv. Câinii, de asemenea, pot uneori deveni victimele jucăriilor performante. Un pericol aparte prezintă cazurile de înghiţire a jucăriilor de către câini, în urma cărora se poate manifesta deshidratarea şi oxidarea organismului animalului, convulsii, pierderea vederii şi starea de comă.