Statul Islamic avertizează: Statele Unite încep al ”Treilea Război din Golf”

Jurnalistul britanic John Cantlie.
Jurnalistul britanic John Cantlie. (captură)

La numai câteva ore după începerea atacurilor aeriene americane în Siria, marţi, Statul Islamic a publicat un nou material video cu ostaticul britanic John Cantlie avertizând că Statele Unite şi aliaţii săi vor începe cel de-al ”Treilea Război din Golf”, relatează Vancouver Sun.

”N-am mai vizionat la conceperea unui astfel de dezastru încă din timpul (războiului) din Vietnam”, a spus fotograful capturat în materialul video.

Cantlie a furnizat aparent un mesaj pregătit din spatele unei mese, purtând aceeaşi salopetă portocalie pe care colegii săi, jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff, o purtau în imaginile cu execuţiile lor.

Este neclar când a fost conceput materialul video, dar are aceleaşi caracteristici cu videoclipul intitulat ”Împrumută-mi urechile tale”, care a fost lansat săptămâna trecută. În acel videoclip – în care Cantlie a promis să fie primul dintr-o serie mai lungă – a precizat: ”Acum ştiu ce gândiţi. Vă gândiţi: ‘Face asta numai pentru că este un prizonier. Are un pistol la cap şi este forţat să facă asta’. Nu-i aşa?”

Cantlie s-a prezentat marţi în videoclip drept ”cetăţeanul britanic abandonat de guvernul său”. Acesta a acuzat Casa Albă fiind ”şocat” de Statul Islamic şi ”se învârte în jurul problemei”.

Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi arabi au lansat o serie de atacuri aeriene în Siria ţintind Statul Islamic şi un grup afiliat la Al-Qaeda. Preşedintele american Barack Obama a numit operaţiunea ”un mesaj puternic lumii”, iar America va face tot ce este necesar pentru a elimina paradisurile teroriste.

Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Qatarul şi Bahrainul s-au alăturat operaţiunii Statelor Unite, a adăugat Obama.

Pentagonul a anunţat că avioanele de vânătoare, aparatele de zbor şi rachetele Tomahawk au fost folosite pentru a lovi 14 ţinte ale Statului Islamic din apropierea fortăreţei lor din Raqqa şi de-a lungul graniţei irakiene.

”Punctul forte al acestei coaliţii arată clar lumii că asta nu este America luptând singură”, a declarat Obama înainte să plece din Washington la întrunirea Adunării Generale a ONU din New York. ”Vom face ceea ce este necesar pentru a duce această luptă împotriva acestui grup terorist, pentru securitatea ţării şi regiune şi pentru întreaga lume”.

Obama a jurat să înfrângă Statul Islamic, care a capturat teritorii mari de-a lungul Irakului şi a Siriei. Aceasta a alarmat naţiunile învecinate, incluzând monarhiile arabe sunite care iau parte în operaţiune. Pentagonul a limitat în trecut atacurile sale aeriene la ţintele din Irak.

Rusia a condamnat atacurile aeriene ale Statelor Unite, precizând că acestea încalcă suveranitatea Siriei şi că vor ”agrava situaţia chiar mai mult”. ”Moscova a avertizat în mod repetat că aceia care au iniţiat scenarii militare unilaterale poartă întreaga responsabilitate legală pentru consecinţele lor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe