Arabia Saudită ameninţă că va deveni putere nucleară. Dacă Iranului i se permite să îmbogăţească uraniu, şi noi ar trebui să o facem
alte articole
Arabia Saudită nu ar trebui să renunţe la dreptul său “suveran” de a îmbogăţi uraniu într-o bună zi în cadrul programului său nuclear civil planificat, în special în condiţiile în care puterile mondiale au permis Iranului să facă acest lucru, a declarat prinţul Turki al-Faisal, fost şef al serviciilor de informaţii saudite, pentru Reuters.
Comentariile lui al-Faisal au întărit poziţia Riadului privind o problemă sensibilă ce va fi abordată în discuţiile dintre Arabia Saudită şi SUA asupra unui acord de a ajuta Regatul să dezvolte energie atomică.
Riadul intenţionează să înceapă în câteva sîptămâni discuţii cu SUA pentru a încheia un pact de cooperare privind utilizarea civilă a energiei nucleare, care este esenţial în cazul în care diverse companii americane ar participa anul viitor la o licitaţie pentru un contract de mai multe miliarde de dolari pentru construirea primelor două reactoare nucleare ale Arabiei Saudite.
Reactoarele vor face parte dintr-un program mai amplu de producerea de electricitate din energie atomică, iar Regatul să poată exporta mai mult ţiţei. Riadul susţine că doreşte tehnologie nucleară doar pentru obiective paşnice, dar nu a clarificat dacă va dori de asemenea să îmbogăţească uraniu pentru a produce combustibil nuclear, un proces care ar putea de asemenea să fie folosit la producerea de arme atomice.
Companiile americane pot de regulă să transfere tehnologie nucleară într-o altă ţară doar dacă SUA a semnat un acord cu acea ţară privind excluderea îmbogăţirii interne a uraniului şi a reprocesării interne a combustibilului nuclear folosit – paşi care pot avea de asemenea utilizări militare.
“Este o problemă suverană. Dacă vă uitaţi la acordul dintre [grupul de ţări] P5 1 şi Iran, acesta permite în mod specific Iranului să îmbogăţească [uraniul”, a declarat în urmă cu câteva zile în Riad prinţul Turki, care nu deţine nicio funcţie guvernamentală dar care are o poziţie influentă. El a făcut referire la cele şase ţări – SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania – care au încheiat un acord cu Teheranul în 2015, potrivit căruia sancţiunile economice împotriva iranienilor sunt ridicate în schimbul reducerii programului nuclear al Republicii Islamice.
“Comunitatea mondială care susţine acordul nuclear dintre P5 1 şi Iran a declarat Teheranului că poate îmbogăţi [uraniu], deşi TNP (tratatul de neproliferare nucleară globală) prevede că şi noi putem îmbogăţi”, a mai precizat prinţul Turki, un membru de rang înalt al familiei regale saudite şi fost ambasador la Washington.
“Aşadar, din acest punct de vedere, Regatul are acelaşi drept precum ceilalţi membri ai TNP, inclusiv Iranul”.
Tehnologia duală s-a aflat în centrul temerilor occidentale şi regionale privind activitatea nucleară a Iranului, rivalul regional al Arabiei Saudite. Aceste temeri au ajutat la încheierea controversatului acord din 2015, care permite Iranului să îmbogăţească uraniul până la nivelul normal necesar pentru producerea energiei comerciale.
Reactoarele atomice au nevoie de uraniu îmbogăţit la o puritate de aproximativ 5%, dar aceeaşi tehnologie poate fi folosită pentru a îmbogăţi uraniul la niveluri mai ridicate, corespunzătoare armelor nucleare.
Arabia Saudită plănuieşte să ajungă până în 2032 la o capacitate nucleară de 17,6 GW, echivalentul a 16 reactoare. Riadul a declarat anterior că doreşte să folosească propriile resurse de uraniu pentru producerea de combustibil nuclear.
Ministrul Energiei, Khalid al-Fali, a declarat săptămâna trecută agenţiei de ştiri Reuters că aceste resurse imense sunt explorate, sunt promiţătoare şi că Arabia Saudită ar dori să aibă propria industrie [nucleară] pe termen lung.
Prinţul Turki a declarat că singura cale pentru a opri îmbogăţirea uraniului va fi crearea unei zone fără arme nucleare în Orientul Mijlociu – o idee de lungă durată susţinută de Adunarea Nucleară a ONU.
“Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. Trebuie să stabileşti o perioadă de timp pentru negocieri, care vor include discuţii regionale între membri respectivi din zonă pe teme care nu se limitează doar la problema nucleară, ci şi obţinerea păcii în Orientul Mijlociu între Israel şi Palestina”, a mai afirmat prinţul saudit.
Acordul încheiat de marile puteri cu Iranul în 2015 a fost învăluit de numeroase controverse, izvorâte, de exemplu, din faptul că unele dintre clauzele sale sunt secrete. O parte a comunităţii de informaţii americane susţine că aceste clauze permit eludarea, de către partea iraniană, a mecanismelor reale de verificare, permiţând construirea în secret a armamentului nuclear.
Mai mult, cea mai recentă controversă a fost produsă de un raport publicat de Politico, care a susţinut că fosta administraţie a preşedintelui american Barack Obama a fost acuzată că a sabotat o operaţiune de a opri grupul libanez Hezbollah să introducă droguri în SUA pentru ca acordul nuclear să poată fi finalizat.