Parlamentul European cere un embargou privind armamentul împotriva Arabiei Saudite

Locul unui atac aerian al coaliţiei conduse de saudiţi în capitala yemenită Sanaa, 14 februarie 2016.
Locul unui atac aerian al coaliţiei conduse de saudiţi în capitala yemenită Sanaa, 14 februarie 2016. (Mohammed Huwais/AFP/Getty Images)

Parlamentarii UE au votat cu un număr majoritar în favoarea unei rezoluţii care cere blocului să aplice un embargou privind armamentul asupra Arabiei Saudite, care conduce o campanie brutală împotriva Yemenului.

Rezoluţia cu caracter neobligatoriu, care a fost adoptată joi aproape unanim, cu 539 de voturi la 13, condamnă atacurile împotriva civililor yemeniţi ca fiind “crime de război” şi a criticat membrii UE pentru autorizarea vânzării de armament către Riad, într-o încălcare a legilor UE privind controlul exportului de armament.

Parlamentul „condamnă în cei mai duri termeni violenţele continue din Yemen şi toate atacurile împotriva civililor şi a infrastructurii civile, ceea ce constituie crime de război”, au susţinut membrii Parlamentului European în declaraţia lor.

Făcând referire la o rezoluţie similară adoptată în februarie 2016, parlamentarii au cerut şefei UE pentru politică externă, Federica Mogherini, să lanseze o iniţiativă pentru a impune un embargou UE privind armamentul împotriva regimului din Riad „ţinând cont de acuzaţiile serioase privind încălcarea legilor umanitare internaţionale de Arabia Saudită în Yemen”.

Marea Britanie, Franţa, Germania şi Grecia au încheiat cu saudiţii acorduri majore privind armamentul, în cursul războiului yemenit care a început în 2015.

Anul trecut, Franţa a autorizat licenţe pentru armament în valoare de 18 miliarde de dolari către Arabia Saudită, potrivit rapoartelor.

SUA a fost cel de-al doilea cel mai mare furnizor de armament pentru Riad cu 5,9 miliarde de dolari, fiind urmată de Marea Britanie cu 4 miliarde de dolari.

Vânzările de armament către saudiţi au crescut de asemenea în ultimii doi ani, sărind de la 321 milioane de dolari în 2015 la peste 630 milioane de dolari în 2016, conform Deutsche Welle.

Între timp, Grecia a ajuns sub presiune pentru un acord privind armamentul, în valoare de 77 milioane USD, încheiat cu saudiţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe