"Apelează la o ideologie marxistă" - Promisiunile "la hectar" din programul lui Georgescu, desfiinţate
Fostul preşedinte Traian Băsescu şi profesorul de economie mondială Christian Năsulea au vorbit, în emisiunea Ioanei Constantin de la postul B1 TV, despre promisiunile "la hectar" pe care candidatul independent Călin Georgescu le-a făcut românilor pentru a le lua votul la alegeri.
Jurnalistă: Ce vi s-a părut aşa de şocant, de nerealizabil, în programul ăsta pe care îl promite Georgescu?
Christian Năsulea: Postarea pe care am făcut-o eu pe social media mai devreme a venit din cauza unui sentiment de furie pe care l-am simţit în momentul în care am auzit că Călin Georgescu spune că industria românească nu mai există. Oricum, lucrul ăsta nu poate fi mai departe de realitate. Avem o creştere a producţiei industriale în ultimii 30 de ani de aproape 75%. Avem, în afară de asta, o creştere a economiei româneşti, care este extraordinară, mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană.
Şi mi se pare că este o faptă foarte gravă, de fapt, să induci oamenii în eroare în felul acesta, spunând nişte neadevăruri care probabil sună bine pentru unii dintre concetăţenii noştri ale căror vieţi nu s-au îmbunătăţit sau, eventual, s-au înrăutăţit pentru că au nişte probleme care ar trebui, într-adevăr, rezolvate. Însă mi se pare complet lipsit de onestitate modul în care am văzut că se desfăşoară această campanie, despre care şi eu, la fel ca şi mulţi alţii, probabil, am aflat abia după ce am văzut rezultatele, în urma zilei alegerilor.
Traian Băsescu: Permite-mi o completare, domnule profesor, cu scuzele de rigoare. Când încă mai eram în Consiliul European, deci acum 10 ani, România era una din ţările cu cea mai mare structură industrială în generarea PIB-ului. Adică aveam 28% structură industrială a economiei româneşti.
Nu ştiu cât mai este acum raportat la PIB, dar stăteam foarte bine, mult mai bine decât Germania, care avea 14%, că a trimis tot în China, acum le pare rău, sau multe alte ţări, mult mai dezvoltate decât noi, dar care au prins moda delocalizării industriei pentru costuri mai mici cu forţa de muncă.
Christian Năsulea: Îi mulţumesc domnului preşedinte pentru această menţiune, pentru că este foarte important să înţeleagă românii că, apropo, procentul este tot undeva în jur de 28%. Însă, ce este foarte important de înţeles este că, dincolo de această tendinţă de delocalizare, o caracteristică specifică economiilor avansate este un sector terţiar, un sector al serviciilor care începe să ocupe din ce în ce mai mult din productivitatea totală a unei ţări.
Poate Germania s-a dus un pic prea departe, însă, clar, procente din ce în ce mai mici ale contribuţiei industriei la PIB-ul total nu reprezintă o problemă, atâta timp cât productivitatea industriei creşte în valoare reală de la un an la altul. Şi asta este exact ceea ce se întâmplă la noi în ţară. Avem o industrie care, cu toate problemele din pandemie, cu toate fazele dificile prin care a trecut, totuşi, ţara noastră reuşeşte să crească şi să aibă o contribuţie din ce în ce mai mare la economia acestei ţări!
Jurnalistă: Da, vă rog, domnule preşedinte.
Traian Băsescu: Este bună delocalizarea cu o singură condiţie: să n-ai crize, ştii, când te trezeşti că se întrerup lanţurile...
Jurnalistă: Cum a fost pandemia...
Traian Băsescu: Că atunci s-a pus problema şi în Uniunea Europeană. Trebuie să găsim, totuşi, nişte formule pentru zonele vitale, să nu le mai delocalizăm, să aducem materia primă, cum ar fi industria farmaceutică, industria pharma. Suntem dependenţi de India şi Pakistan. Ori fabricile au fost trimise acolo şi luăm doar medicamentele.
Şi multe altele. Deci, crizele, de exemplu pandemiile, dar şi războaiele, pot întrerupe lanţurile de aprovizionare şi atunci este extrem de dificil pentru cei care au delocalizat tot.
Christian Năsulea: Foarte adevărat, foarte adevărat. Dacă îmi permiteţi, un lucru pe care aş vrea să-l mai adaug, care cred că e foarte important pentru subiectul legat de Călin Georgescu.
Călin Georgescu se foloseşte de aceste idei, de nişte lucruri unde suntem, de principiu, toţi de acord că trebuie să acţionăm cu grijă în momentul în care structurăm o economie, în aşa fel încât să facă promisiuni, să spună de toate pentru toţi.
Am citit astăzi, în detaliu, programul de campanie al domnului Călin Georgescu şi am găsit acolo promisiuni care apelează la o ideologie marxistă, promisiuni care încearcă să atingă o coardă care merge până în sfera anarho-capitalistă-libertariană. Promite efectiv de toate pentru toţi, în aşa fel încât să fie, ştiţi cum este, ca un horoscop. Oricare ar fi situaţia, vei găsi ceva care să rezoneze cu problemele pe care le ai ca individ.
Traian Băsescu: Sunt poveşti de campanie.