Apartamentele "ieftine ca varza" din unele oraşe chinezeşti atrag cumpărători dar şi prudenţă

Blocuri de locuinţe în China (Youtube - captură ecran)
D.B.
16.06.2023

Hu Yongwei, rezident la Beijing, a cumpărat mai mult de zece apartamente în micul oraş central chinezesc Hebi pentru aproximativ 31.000 de dolari în total, mizând că vor fi mai profitabile din punct de vedere financiar decât alte investiţii.

Hu, care a achiziţionat în principal apartamente cu două sau trei camere construite în urmă cu aproximativ trei decenii, a cheltuit 18.000 de yuani (2.528 de dolari) în această lună pentru a cumpăra cea de-a 15-a proprietate în Hebi, unde preţurile au scăzut în ultimii doi ani.

"Apartamentele au fost vândute foarte ieftin, ca varza", a declarat bărbatul în vârstă de 39 de ani, adăugând că experienţa proastă a familiei sale cu piaţa bursieră l-a făcut să se ferească de acţiuni.

Agenţii imobiliari au declarat că apartamentele low-cost din oraşele chinezeşti mai mici, precum Huainan şi Rushan, în est, şi Gejiu, în sud-vest, sunt, de asemenea, cumpărate, în mare parte de persoane care locuiesc în afara acestor localităţi.

După cum demonstrează tranzacţiile, cumpărătorii încep să îşi îndrepte atenţia către oraşele mai mici din China, unde preţurile proprietăţilor sunt unele dintre cele mai ieftine din ţară, după ani de zile de declin pe fondul unei încetiniri mai ample a sectorului şi a unei economii generale slabe.

Deşi achiziţiile din oraşele mici nu sunt suficient de semnificative pentru a avea un impact asupra uriaşei pieţe imobiliare din China, iar datele privind volumul tranzacţiilor nu sunt disponibile, ele indică totuşi faptul că o mică parte a sectorului afectat de criză dă semne de viaţă.

Tranzacţiile au loc într-un moment în care imaginea pieţei imobiliare din China se întunecă. Preţurile locuinţelor noi au crescut într-un ritm mai lent în luna mai, iar investiţiile imobiliare au înregistrat cea mai rapidă scădere din ultimele peste două decenii, potrivit datelor.

Pentru cumpărătorii care dispun de mijloacele necesare pentru a reveni pe piaţă, preţurile foarte mici ale apartamentelor la mâna a doua din oraşele mai mici au fost foarte tentante.

Hu a plătit un preţ surprinzător de mic de 1.000 de yuani, fără taxe şi impozite, pentru unul dintre apartamentele sale din Hebi. Potrivit datelor furnizate de Anjuke, una dintre cele mai mari platforme imobiliare din China, preţurile sunt cu 27% mai mici decât vârful din 2021 în unele zone din oraş.

În mod similar, preţurile sunt cu până la 24% sub vârful lor în zone din Huainan, Rushan şi Gejiu.

Prin comparaţie, preţurile din Beijing, oraş de top, unde o locuinţă medie la mână a doua poate costa zeci de mii de yuani, au scăzut cu doar 1,5% în şase ani, până în luna mai a acestui an, în timp ce în oraşul Chongqing, oraş de nivel 2, au scăzut cu puţin peste 10% în cinci ani, potrivit calculelor Reuters bazate pe datele Anjuke.

"Cumpărătorii nu sunt localnici"

Agenţii imobiliari au declarat că persoanele care cumpără case în oraşele mici sunt în mare parte din afara oraşului. Acestea variază de la speculatori care nu au intenţia de a locui în apartamente, la tineri care caută un loc ieftin pentru a "sta liniştiţi", un termen chinezesc pentru a câştiga doar atât cât să se descurce, până la persoane care caută să îşi trăiască viaţa de pensionar în condiţii accesibile.

În Huainan, "majoritatea cumpărătorilor nu sunt localnici", a declarat Zhao, un agent care şi-a dat doar numele de familie, deoarece nu a fost autorizat să vorbească cu presa.

"Din cauza costului ridicat al vieţii în marile oraşe, tinerii vin aici pentru a cumpăra case ieftine şi a sta în apartament".

În Rushan, agentul Liu Yong a declarat că majoritatea cumpărătorilor provin din alte părţi ale Chinei, au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani şi doresc să se stabilească la pensie la malul mării. După cum a declarat un agent din Gejiu, cumpărătorii urmăresc să se mute acolo deoarece costul vieţii este mai mic.

Cu toate acestea, analiştii sunt reticenţi în a trage concluzii optimiste din achiziţiile de locuinţe din aceste oraşe mici, având în vedere indiciile tot mai clare că a doua cea mai mare economie a lumii se luptă să se redreseze după lockdown-urile generate de COVID-19.

Sentimentul consumatorilor rămâne sub intervalul stabilit în ultimele două decenii. Cererea internă este slabă, deoarece consumatorii şi companiile preferă să achite datoriile în locul investiţiilor. Iar şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de peste 20%.

"Faptul că sunt atât de mulţi oameni care cumpără apartamente low-cost în oraşele mai mici reflectă prudenţă. Oamenii nu sunt încrezători în ceea ce priveşte veniturile lor viitoare", a declarat economistul Nie Wen de la Hwabao Trust.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor