Aparent bizar: Goldman Sachs ajută regimul dictatorial marxist din Venezuela

Regimul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro – care se confruntă aproape zilnic cu un val de proteste la adresa guvernului său, a primit ajutor de la Goldman Sachs. Opoziţia din Venezuela a criticat evoluţia.
(Chris Hondros/Getty Images)
Andrei Popescu
02.06.2017

Wall Street Journal a susţinut în weekendul trecut că, potrivit “afirmaţiilor făcute de cinci persoane familiare cu tranzacţia”, divizia de management a activelor de la Goldman Sachs a cumpărat obligaţiuni venezuelene cu o valoare nominală de 2,8 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Venezuelei, pe care le-a păstrat ca parte a rezervelor sale internaţionale.

Vânzarea obligaţiunilor – emise de compania petrolieră de stat Petroleos de Venezuela S.A. (PDVSA) în 2014 şi care ajung la maturitate în 2022 – a fost finalizată joi, 25 mai, conform surselor. În ziua respectivă şi în următoarea, rezervele internaţionale ale băncii centrale au crescut cu 749 milioane de dolari, ajungând la aproximativ 10,86 miliarde de dolari, potrivit rapoartelor Reuters.

De asemenea, sursele Reuters, inclusiv una de la Goldman Sachs, a raportat că negocierile au avut loc prin intermediari în Europa.

Aceşti bani, după cum s-a exprimat Wall Street Journal, reprezintă o “ancoră de salvare pentru guvernul asediat al preşedintelui Nicolas Maduro, care se chinuie să strângă fonduri pe fondul unor tulburări civile tot mai ample”. Publicaţia a descris situaţia economică şi socială pe care o administrează regimul Maduro în următorul mod:

“Autoritarismul tot mai accentuat al lui Maduro, împreună cu lipsurile cronice de alimente şi medicamente, au declanşat două luni de manifestaţii stradale aproape zilnice, soldate cu moartea a cel puţin 60 de persoane. Economia suferă, de asemenea, înregistrând o pierdere de 27% începând cu 2013. Venezuela este lovită de ceea ce Fondul Monetar Internaţional estimează că va fi în acest an o rată a inflaţiei de 720%.

Goldman a plătit 31 de cenţi pe dolar pentru obligaţiuni venezuelene, adică aproximativ 865 milioane de dolari, potrivit Wall Street Journal, echivalentul unei reduceri de 31% pe alte obligaţiuni venezuelene care sunt tranzacţionate în prezent şi care ajung la maturitate tot în anul 2022.

Aparent, acest lucru nu s-a întâmplat pentru prima dată.

Persoane familiare cu acordul au declarat că acesta face parte dintr-o tendinţă constantă de creştere a holding-urilor venezuelene de către divizia de management a activelor la Goldman Sachs. Aceste persoane au declarat că Goldman mizează pe faptul că o schimbare a guvernului ar putea să dubleze, sau chiar mai mult, valoarea datoriei, care este tranzacţionată la rate foarte reduse şi cu randamente de aproximativ 30% in cauza temerilor cronice privind incapacitatea de plată.

După ce a întrodus controale ale cursului valutar, guvernul venezuelean a râmas fără valută şi nu îşi mai poate plăti datoria externă şi nici importa bunuri esenţiale.

Opoziţia din Venezuela a criticat gestul globaliştilor de la Goldman.

“Goldman se plasează de partea greşită a istoriei cu acest acord”, a declarat Angel Alvarado, parlamentar din opoziţie şi membru al Comisiei Financiare din Congres, pentru Wall Street Journal. “Este o decizie greşită nu numai din ounct de vedere etic, ci şi al afacerilor”.

Luni, Julio Borges, preşedintele Congresului Venezuelei, a trimis o scrisoare directorului general al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, citată de Reuters, în care a acuzat banca de “susţinerea regimului dictatorial al ţării”.

“Colacul de salvare financiară oferit de Goldman Sachs regimului va ajuta la înăsprirea represiunii brutale ce a fost dezlănţuită împotriva sutelor de mii de venezueleni care protestează paşnic pentru o schimbare politică în ţară”.

“Având în vedere natura neconstituţională a administraţiei lui Nicolas Maduro, a lipsei dorinţei sale de a organiza alegeri democratice şi a încălcării sistematice a drepturilor omului, sunt consternat că Goldman Sachs a decis să intre în această tranzacţie”, se arată în scrisoare.

Congresul venezuelean va deschide o investigaţie asupra tranzacţiei, a afirmat acesta. În plus, Borges a precizat că va recomanda “oricărui viitor guvern democratic în Venezuela să nu recunoască sau să plătească aceste obligaţiuni”.

Miza gigantului bancar se bazează pe angajamentul total al lui Maduro de până acum de a onora obligaţiile valutare străine ale ţării – indiferent de costuri: precum importul unei cantităţi insuficiente de alimente pentru cetăţenii ţării sau de echipamente şi provizii pentru a menţine ridicate producţia de petrol şi exporturile la maşina sa de bani, PDVSA.

Venezuela trebuie să plătească 4,6 miliarde de dolari pentru a-şi susţine datoriile în 2017, conform Wall Street Journal. De ani de zile au există incertitudini în privinţa capacităţii guvernului venezuelean de a face acest lucru şi, ca urmare, obligaţiunile sale sunt tranzacţionate cu randamente imense. Dar, Venezuela a reuşit să se descurce până acum, ipotecând de exemplu compania Citgo Petroleum, o filială americană a companiei petroliere venezuelene de stat.

În ceea ce priveşte Goldman, instituţia bancară are o oportunitate unică de a obţine câştiguri de pe urma unor obligaţiuni foarte riscante, a căror valoare ar putea creşte dacă se schimbă guvernul venezuelean, sau ar putea scădea dacă lucrurile vor rămâne pe acelaşi făgaş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor