Criticii resping apelul lui Maduro pentru o nouă Constituţie. Protestele în masă continuă
alte articole
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat luni intenţia de constituire a unui nou organism, în timp ce mii de persoane au ieşit pe străzile capitalei Caracas pentru a se opune regimului.
Maduro a declanşat un articol din Constituţie care permite efectiv reformarea funcţiilor publice, într-o mişcare care aminteşte de predecesorul său, Hugo Chavez, şi reformele constituţionale din 1999.
“Convoc puterea constituantă originală pentru a obţine pacea de care are nevoie republica, pentru a înfrânge lovitura de stat fascistă şi pentru a permite poporului suveran să impună pacea, armonia şi dialogul naţional adevărat”, a declarat Maduro susţinătorilor la un miting organizat cu ocazia zilei de 1 Mai.
Preşedintele socialist a declarat că iniţiativa este necesară pentru a pune capăt unei “lovituri de stat fasciste”, pentru a cărei orchestrare Maduro învinuieşte Washingtonul.
Noua entitate – care va fi însărcinată să scrie o nouă Constituţie va fi un “organism constitutiv al cetăţenilor şi nu format din elemente ale partidelor politice – un organism constitutiv al poporului”, a susţinut liderul venezuelean.
Venezuela a fost zguduită de proteste aproape zilnic după ce Curtea Supremă a ţării a încercat în 29 martie să preia puterea legislativă din mâinile Adunării Naţionale, care este controlată de opoziţie.
Curtea şi-a anulat decizia după trei zile, în urma declanşării unui val de critici internaţionale, dar sute de mii de venezueleni au continuat să inunde străzile mai multor oraşe din ţară, cerând înlăturarea lui Maduro de la putere.
Cel puţin 27 de persoane au fost ucise de la izbucnirea recentului val de proteste, terminate deseori cu confruntări violente între manifestanţi şi forţele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimile. De asemenea, au avut loc confruntări şi cu grupuri pro-guvernamentale.
Protestele din Venezuela sunt alimentate de numeroase cauze, de la lipsa cronică de medicamente şi produse de bază, alimente şi până la inflaţia cu trei cifre şi nivelul ridicat al violenţelor. De când a devenit preşedinte în 2013, Maduro s-a chinuit să scoată membra OPEC dintr-o criză financiară acută, parţial cauzată de prăbuşirea preţurilor la petrol.
“Fraudă constituţională”
Criticii guvernului Maduro au atacat acţiunea acestuia, susţinând că este vorba de un plan de menţinere a puterii în condiţiile în care protestele în masă cer demisia liderului socialist şi fac apel la noi alegeri.
“Confruntaţi cu anunţul dictatorului cu privire la frauda constituţională pe care o reprezintă adunarea constituantă, cetăţenii ar trebui să iasă pe străzi şi să nu se supună acestei nebunii”, a declarat liderul opoziţiei, Henrique Capriles, într-un mesaj postat pe Twitter.