Apă contaminată în Timiş, la Beba Veche. ONG-urile cer implicare la nivel înalt
alte articole
Pe fondul agravării problemei contaminării apei subterane în localitatea timişeană, Beba Veche, problemă semnalată încă din 2011, când apa a devenit inflamabilă, şi ulterior reconfirmată de prezenţa în apă a unei cantităţi de arsen cu mult peste limita maximă în zona Beba Veche şi în comunele limitrofe, mai multe ONG-uri şi grupuri de acţiune din zonă şi din ţară, au solicitat autorităţilor, printr-o cerere de informaţii comună adresată către 11 instituţii cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului şi sănătăţii publice, tratarea cu extremă seriozitate a problemei de la Beba Veche.
Astfel, Asociaţia Neuer Weg, cu sprijinul Asociaţiei Profesioniştilor în Protecţia Mediului Înconjurător şi Asociaţia Pro Mediu Timiş, dar şi al grupurilor de acţiune civică împotriva fracturării hidraulice de la Beba Veche şi de la Dudeştii Vechi, au solicitat autorităţilor un set complex de documente.
Protestele antifracturare cuprind vestul ţării. Localnicii din Dudeştii Vechi ies în stradă
"Întrucât situaţia este extrem de gravă şi ea ameninţă să se extindă şi mai mult, inclusiv peste graniţă, ONG-urile doresc să transmită autorităţilor mesajul îngrijorării profunde. Această investigaţie este cu atât mai necesară cu cât societatea civilă din zonă şi din România, în general, este extrem de îngrijorată de impactul exploatărilor de hidrocarburi, în speţă neconvenţionale, dar nu numai, pe fondul multiplelor studii ştiinţifice care stabilesc legături clare, fără echivoc, între fracturarea hidraulică (exploatările de hidrocarburi) şi contaminarea apei", se mai arată în comunicat.
De asemenea, având în vedere gravitatea problemei, ONG-urile au considerat necesar să aducă această problemă şi la cunoştinţa Secretariatului General al Guvernului şi a Administraţiei Prezidenţiale. ONG-urile mai informează că sunt dispuse să se folosească de toate mijloacele legale pentru a elucida acest caz şi pentru pedepsirea vinovaţilor, respectiv crearea unui precedent care să responsabilizeze operatorii din domeniul forajelor de hidrocarburi.
Îngrijorarea ONG-urilor vine şi pe fondul studiilor multiple apărute în ultima perioadă, inclusiv cele oficiale, care atestă legătura directă între foraje şi contaminarea apei. Prezentăm aici un document oficial al Departamentului de Protecţia Mediului din statul Pennsylvania, unul din statele cu cea mai intensă activitate de fracturare hidraulică, prin care sunt inventariate toate cazurile prin care statul a constatat contaminarea apei de către foraje.
EXCLUSIV. Consecinţele exploatării hidrocarburilor de la Dudeştii Vechi: apă radioactivă şi cancere
"Acest document, împreună cu alte documente oficiale apărute în ultima perioadă vin să infirme afirmaţiile proponenţilor fracturării hidraulice, care afirma că nu a existat nici măcar un singur caz de contaminare a apei. 252 de cazuri oficiale de contaminare a apei sunt documentate cu lux de amănunte, de către această instituţie. După ce o perioadă îndelungată, instituţia responsabilă cu protecţia mediului din Pennsylvania s-a ferit să aducă adevărul la suprafaţă, presiunea publică din Pennsylvania a dus, până la urmă, la apariţia acestor date lipsite de echivoc, care arată foarte clar faptul că fracturarea hidraulică este responsabilă pentru contaminarea apei", precizează ONG-urile.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.