Zeta Petroleum: România are rezerve uriaşe de gaze de şist, comparabile cu SUA
alte articole
România are rezerve uriaşe de gaze de şist, comparabile cu SUA sau Polonia, iar din acest motiv există un interes foarte mare din partea companiilor petroliere pentru ţara noastră, a declarat directorul Zeta Petroleum, Bogdan Popescu, prezent la o conferinţă de profil.
"În România există rezerve uriaşe de gaze de şist, iar companiile sunt foarte interesate. Doar pe Platforma Moesică (sud-estul ţării - n.r.) se estimează că sunt rezerve comparabile cu SUA sau Polonia", a spus oficialul companiei petroliere.
În opinia sa, dacă rezervele de gaze descoperite recent în Marea Neagră de Petrom şi ExxonMobil vor fi exploatate, România va deveni, practic, independentă energetic.
Totuşi, el a amintit că ultimele acorduri petroliere încheiate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale nu au fost aprobate de Guvern, ceea ce întârzie planurile companiilor petroliere.
"Investiţiile sunt ţinute pe loc de trei ani. Aprobarea acordurilor întârzie pe lanţul interministerial de avizare. În prezent se mai aşteaptă un aviz de la Ministerul Transporturilor", a adăugat Popescu.
Avizul de la Transporturi este necesar pentru a se certifica faptul că perimetrele petrolifere nu se află pe traseul viitoarelor autostrăzi.
În România, trei firme deţin deja licenţe petroliere în perimetre unde şi-au exprimat intenţia de a căuta gaze neconvenţionale. Este vorba despre gigantul american Chevron, de ungurii de la MOL şi de o altă firmă, Avere Energy.
Mai multe companii şi-au exprimat interesul de a extrage gaze de şist în ţara noastră, printre care Petrom, Romgaz şi Sterling Resources.
În America de Nord, extracţia de gaze de şist (shale gas) a luat amploare în ultimii ani, iar Statele Unite deja îşi asigură o cincime din consumul de gaze din astfel de resurse.
În Europa, însă, explorarea de gaze neconvenţionale este la început. Comisia Europeană şi-a propus să realizeze un studiu de impact asupra mediului a tehnologiei folosite pentru extracţia gazelor de şist. Rezultatele studiului vor sta la baza unei propuneri de directivă europeană pentru acest sector.
Un grup de 10 parlamentari PSD a iniţiat, la finele lunii februarie, un proiect de lege pentru interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul României. În expunerea de motive, iniţiatorii arată că metoda de explorare şi extracţie prin fractuare hidraulică, cea folosită pentru gazele de şist, s-a dovedit periculoasă pentru mediu şi a fost interzisă în mai multe ţări, printre care Franţa, Bulgaria, Irlanda, Africa de Sud, precum şi în 18 state din SUA.