Rusia şi China blochează crearea unei rezervaţii marine în Antarctica

China şi Rusia au blocat o încercare internaţională de a crea cel mai mare sanctuar oceanic al lumii în Antarctica, în condiţiile în care ambele ţări au pus ochii pe rezervele bogate de peşte şi krill din regiune.
O focă Weddell se odihneşte pe gheaţa de la Capul Denison, Commonwealth Bay, estul Antarcticii. (Captură Foto)
Andrei Popescu
06.11.2014

China şi Rusia au blocat o tentativă internaţională de a crea cea mai mare rezervaţie oceanică din lume în Antarctica, în condiţiile în care ambele ţări au pus ochii pe rezervele bogate de peşte şi krill din regiune.

După o întâlnire de zece zile în localitatea australiană Hobart, Comisia pentru Protejarea Resurselor Marine Vii din Antarctica (CPRMVA) a anunţat cu regret că, datorită dorinţei pentru profit şi a altor factori, nu s-a putut încheia un acord pentru protejarea şi administrarea ecosistemelor marine în Oceanul din Sud, care reprezintă aproape 10% din suprafaţa Pământului.

După declaraţiile anterioare de sprijin pentru conservarea şi protecţia mediului marin, refuzul Chinei de a sprijini planul internaţional a fost o surpriză pentru mulţi delegaţi, această schimbare de poziţie fiind întărită de faptul că Rusia a blocat pentru a patra oară consecutiv propunerile pentru un astfel de plan.

Obiectivele CPRMVA, care a fost înfiinţată printr-un tratat internaţional în 1982, constau în protejarea vieţii marine din Antarctica şi promovarea unei utilizări raţionale a acesteia luând în considerare şi securitatea alimentară globală.

Uniunea Europeană şi 24 de naţiuni sunt membri ai organizaţiei pe bază de consens şi alte 11 de ţări au semnat Convenţia.

Au existat noi speranţe pentru încheierea unui acord după ce Australia, Franţa şi UE au propus reducerea suprafeţei iniţiale pentru o Zonă Marină Protejată în estul Antarcticii. Astfel, dacă în 2011 au fost propuşi 1,9 milioane de km pătraţi pentru această zonă, noua ofertă ar reduce zona la 1 milion km pătraţi.

O altă propunere pentru zona protejată, înaintată de Noua Zeelandă şi SUA, acoperă 1,3 milioane km pătraţi în Marea Ross. Împreună, cele două zone protejate ar forma cea mai mare rezervaţie marină din lume şi ar impune anumite limite pentru pescuitul de krill, al peştelui-dinte antarctic precum şi a altor specii de peşti.

Ucraina, care iniţial a adoptat poziţia Rusiei, de această dată a susţinut propunerile. În acelaşi timp, Chinei i se reproşează că a contestat aproape fiecare mandat de protejare care i-a fost prezentat în această rundă de discuţii.

Antarctica - unde trăiesc peste 10.000 de specii, printre care pinguini, balene, păsări de mare, calamari colosali sau peştele-dinte antarctic – se numără printre ecosistemele cel mai puţin afectate din lume, şi se pare că marile puteri nu pot ajunge atât de uşor la un consens atunci când vine vorba de câştigurile economice şi financiare.

Dar nu e de mirare, ţinând cont că în numeroase zone ale lumii, diverse ţări, atât dintre cele care susţin cât şi dintre cele care se opun creării rezervaţiei marine din Antarctica, exploatează resursele naturale într-o manieră total neprietenoasă mediului: extragerea petrolului, fracturare hidraulică pentru extragerea gazelor de şist sau folosirea de cianuri pentru extragerea aurului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor