Proiectul „Unificarea Dreptei după europarlamentare”. Ce zic liderii opoziţiei

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Discuţiile despre unificarea dreptei au început să se intensifice în contextul în care mai este puţin până la finalizarea alegerilor europarlamentare şi urmează cursa pentru scaunul de la Cotroceni. Mai mulţi lideri ai partidelor de Opoziţie au discutat joi seară, la Realitatea Tv, despre posibilitatea unificării Dreptei după europarlamentare.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a precizat că îşi doreşte ca din decembrie 2014 "România să fie condusă de un guvern alcătuit şi condus de Klaus Iohannis. Dacă eu voi fi preşedintele României, nu eu îi voi face guvernul premierului. Eu cred că noi greşim punând problema "cu doamna X, cu domnul Y vreţi să faceţi". Noi vrem să facem guvern cu cine putem face şi suntem convinşi că acceptă să facem în România aceste lucruri din proiect. Asta înseamnă pentru noi dreapta, ţinte pentru România. Nefiind un partid atât de puternic încât să pretindem că putem noi asuma preşedinte, majoritate guvernamentală, guvern, sigur că trebuie să ne aliem cu cineva. PNL e acuzat de către unii că îşi arogă un rol de lider al opoziţiei acum. Nu mi-am arogat niciodată acest titlu. Un lider de proiect pentru viitor, da".

Liderul liberalilor a remarcat că PMP-ul Elenei Udrea, PDL-ul lui Vasile Blaga şi Forţa Civică condusă de Mihai Răzvan Ungureanu "sunt un fel de resturi ale unui sistem de putere, ale regimului Băsescu, care s-a spart", lucru pe care îl consideră o victorie a USL, alianţă care "nu s-a făcut degeaba".

"În calitate de oameni politici care putem privi spre viitor spre nişte ţinte comune, bineînţeles că discuţia e deschisă cu oricine. Despre asta trebuie să discutăm, nu că ne plac sau nu nişte oameni. Avem extrem de puţin apetit spre o alianţă, aşa cum a fost USL, DA. Suntem perfect deschişi pentru orice formă de colaborare cu scop pragmatic politic pentru un asemenea program, pentru o majoritate, pentru un guvern, pentru succesul unui candidat prezidenţial", a adăugat Crin Antonescu.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că PNL nu va guverna singur din decembrie, subliniind totodată că exclude însă o alianţă cu PSD.

"Nu mi-am pus foarte concret problema cum va arăta acea coaliţie sau cum vor arăta oamenii cu care voi guverna. Cel puţin două lucruri le putem considera că şi date. Putem să excludem că PNL va guverna singur din decembrie. Poate din 2016, dacă vom reuşi să convingem electoratul. Nu este bine, în general în politică, să excluzi din capul locului anumite formaţiuni pentru că sunt asociate cu anumite persoane care la un anumit moment politic dat nu îţi sunt favorabile sau nu ţi se par potrivite. Eu nu am abordat niciodată un partid politic ca şi persoane. Am încercat să văd abordarea partidului respectiv. Şi atunci cred că ar fi puţin greşit să spunem acum, în mai, ce partide excludem la o discuţie pentru o guvernare care va fi în decembrie 2014. Cred că ar fi o greşeală să exclud acum anumite partide. Pot să exclud, din capul locului, partide nedemocratice sau extremiste. Pot să exclud, din capul locului, o discuţie cu PSD. Persoana mea exclude o alianţă cu PSD. Dacă conduc eu guvernul, pot să vă spun că nu va fi PSD-ul în acel guvern", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele PDL Vasile Blaga a susţinut că va trebui să se discute despre unificarea Dreptei de lunea viitoare pentru că, evident, va fi nevoie de timp pentru acest proiect.

"PDL vorbeşte de doi ani de zile de necesitatea unificării dreptei şi e singurul partid politic din zona dreptei care nu a contribuit cu nimic la fărâmiţarea dreptei. Dimpotrivă. De aceea, atunci când vorbesc despre unificarea dreptei unii care o fac cu ipocrizie făcând presiuni, sigur că stai şi meditezi. Uitaţi-vă la partide create pe ultima sută de metri, începute prin fundaţii de anul trecut care scot din când în când în prim-plan câte un primar pedelist, renunţând la cei care au fost condamnaţi. PDL este adeptul lucrurilor bine făcute, mai ales că are experienţa unificărilor. Noi, împreună cu liberalii, am realizat o alianţă de succes, alianţa DA. Împreună cu PLD am realizat o fuziune. Noi suntem rezultatul unei fuziuni de succes. Tot aşa sunt convins că va trebui să discutăm despre unificarea dreptei de lunea viitoare pentru că, evident, va fi nevoie de timp. În primul rând, trebuie să vedem care este proiectul şi apoi să îl îmbrăcăm în oameni. Cei care doresc să participe la el îl vor scrie", a precizat Vasile Blaga.

Deputatul PMP Elena Udrea este de părere că trebuie găsit cel mai bun candidat şi susţinut indiferent din ce formaţiune politică face parte acesta.

"Eu mi-am dorit această unitate înainte de europarlamentare. Mesajul meu către domnul Blaga a fost: haideţi, să unificăm PDL cu PMP şi apoi, împreună cu preşedintele României şi Forţa Civică, să mergem cu o singură listă la europarlamentare. Nu s-a dorit lucrul acesta. Este obligatoriu ca după europarlamentare să fim capabili să ne unim în jurul unui proiect care să însemne un candidat cu şanse reale să îl bată pe Victor Ponta în turul doi. Măcar partidele care ţin de PPE, adică PDL, PMP, Forţa Civică, PNŢCD, să fie capabile să susţină în turul unu un singur candidat, iar în turul doi să avem o discuţie şi cu PNL. Astfel încât să putem unifica electoratele şi să câştigăm bătălia pentru preşedinţia României. PMP e singurul partid care nu pune omul în faţă. Spunem să găsim cel mai bun candidat şi să îl susţinem indiferent din ce partid face parte. Cred că aşa este corect. Să pui înainte de toate proiectul şi apoi să găseşti omul potrivit", a spus Elena Udrea, preşedintele PMP.

În opinia Elenei Udrea, preşedintele Traian Băsescu are un rol foarte mare în acest proces de unificare a Dreptei.

"Traian Băsescu are un rol foarte mare, esenţial în procesul de unificare al dreptei şi în câştigarea alegerilor de către dreapta în toamna 2014. Este greu să crezi că un candidat al partidelor de opoziţie poate câştiga în lupta cu PSD fără electoratul lui Traian Băsescu", a subliniat aceasta.