Antonescu îi cere demisia lui Ionel Blănculescu, consilierul onorific al lui Ponta

Crin Antonescu
Crin Antonescu (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

Preşedintele PNL Crin Antonescu i-a cerut vineri premierului Victor Ponta să-l demită pe consilierul său onorific Ionel Blănculescu, care a declarat recent că este inoportună consolidarea calităţii ţării noastre de membru al NATO pentru că acest lucru va transforma România într-o "ţintă perfectă pentru un atac militar".

Liderul liberalilor a amintit de declaraţiile consilierului lui Ponta şi a precizat că, deşi nu îi contestă acestuia dreptul la opinie, afirmaţiile lui Blănculescu în calitatea sa de consilier al premierului sunt "extrem de grave şi de natură a impune o reacţie imediată şi tranşantă a primului ministru".

"Cerem prim-ministrului Victor Ponta să-l elibereze pe domnul Blănculescu din calitatea de consilier, fără ezitare, imediat, considerând că în caz contrar îşi asumă, împărtăşeşte acest tip de declaraţii. Domnul Blănculescu poate să creadă orice, poate să afirme convingerile sale, poate să intre şi în greva foamei, poate să facă orice formă de protest legală, împotriva manevrelor militare americane de la Deveselu sau din altă parte pe glob, nu o poate face însă în calitate de consilier al primului ministru, fără ca primul ministru să fie implicat în această chestiune", a declarat preşedintele PNL.

Ionel Blănculescu declarase pentru ziarul Bursa că "scutul antirachetă de la Deveselu şi, acum, escaladarea înarmării ţării noastre, prin prezenta manevră americană, nu fac altceva decât să contribuie la desăvârşirea calităţii de ţintă perfectă pentru România".

Blănculescu a comentat şi anunţul făcut de Traian Băsescu marţi, potrivit căruia SUA îşi va suplimenta numărul de soldaţi aflaţi pe teritoriul României, precum şi flota de avioane în vederea extinderii operaţiunilor militare de la baza Mihail Kogălniceanu. Statele Unite urmează să trimită un contingent de 600 de militari la baza din judeţul Constanţa, numărul total de soldaţi aflaţi pe teritoriul României urmând să ajungă astfel la 1.600.

"Am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria, la anunţul acestei veşti, de parcă SUA ar fi anunţat că în România vor fi desfăşurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de muncă şi prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfăşurare de forţe militare, măcar să o facem în linişte şi cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă şi nu a celei economice, dătătoare de nivel de trai sporit", a adăugat acesta.