După Polonia şi România, Bulgaria devine ţinta unei tentative de destabilizare a statului

(photos.com)

Banca Centrală a Bulgariei a anunţat vineri că sistemul bancar a fost ţinta unor atacuri sistematice pe care le-a catalogat drept o tentativă de destabilizare a statului, informează Reuters.

"În ultimele zile a avut loc o tentativă de destabilizare a statului printr-un atac nemotivat, organizat împotriva băncilor bulgare", a informat Banca Centrală a Bulgariei printr-un comunicat, precizând că First Investment Bank a fost principala ţintă.

Banca Centrală i-a asigurat pe cetăţenii ţării că va face uz de toate mijloacele ce-i stau la dispoziţie pentru a le proteja economiile depuse la bănci, încercând să disipe panica stârnită de publicarea pe internet a unor mesaje în care se afirma că First Investment Bank (FIB), a treia bancă a ţării, are dificultăţi financiare, scrie AFP, preluat de Hotnews.

Trimiterea respectivelor mesaje pe internet şi pe telefoane mobile, a provocat o mini-panică la Sofia, unde clienţii au luat cu asalt ghişeele băncii. Drept urmare, acţiunile First Invetment Bank au scăzut cu 23%, mai anunţă Reuters.

Cu doar o săptămână în urmă, clienţii unei alte importante bănci bulgare, Corporate Commercial Bank (CCB), au format cozi la ghişee după publicarea unui articol în care se vorbea despre insolvabilitatea iminentă a respectivei bănci. CCB a fost nevoită să-şi suspende plăţile şi să intre sub supervizarea specială a băncii centrale.

Ministrul de Interne Tsvetlin Iovcev a anunţat că a fost deschisă o anchetă şi a vorbit despre "un atac" împotriva First Investment Bank. Un alt oficial din ministerul de Interne, Svetlozar Lazarov, a afirmat că alte două bănci, ale căror nume nu le-a făcut publice sunt obiectul unor atacuri similare.

Contextul european

Atacurile asupra băncilor bulgare, de natură a destabiliza economia deja fragilă a ţării ce traversează o perioadă de mare instabilitate politică, socială şi economică au loc pe fundalul unei instabilităţi cvasi-generale ce marchează ţările din est.

România se confruntă cu un nou scandal politic (Mircea Băsescu/Bercea Mondialu), speculat de Călin Popescu Tăriceanu, marionetă a lui Victor Ponta, pentru a monta Parlamentul să ceară demisia şefului de stat iar Polonia traversează şi ea un uriaş scandal mediatic în care, conform jurnaliştilor si analiştilor politici polonezi, implicarea Rusiei nu este deloc exclusă.

Guvernul Donald Tusk se clatină după ce în presă au apărut înregistrări prin care ministrul de externe cataloghează alianţa cu americanii drept inutilă şi chiar "dăunătoare", căci ar crea "un fals sentiment de siguranţă" polonezilor, scandal din care ruşii sunt primii care pot profita.

Bulgaria, ţara în care guvernul de tehnocraţi urmează să-şi anunţe demisia în perioada următoare, ceea ce va deschide calea alegerilor anticipate, în toamna acestui an, joacă un rol foarte important în proiectele ruşilor de expansiune europeană.

Planurile ruşilor de a exporta gaz către Europa evitând Ucraina depind de construcţia tronsonului bulgăresc al South Stream, ori Bulgaria a trebuit să facă echilibristică pe sârmă în ultima vreme între obligaţiile ei de ţară UE şi dependenţa de gazul rusesc.

După presiunile Uniunii Europene şi Statelor Unite, Bulgaria a anunţat la începutul lui iunie că va suspenda pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream care erau programate să înceapă în această vară, lucru care nu a fost deloc de natură să îi încânte pe ruşi.

În urmă cu două zile, după ce compania austriacă OMV a anunţat implicarea în South Stream, în pofida faptului că UE a recomandat suspendarea proiectului, Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, citat de Itar Tass, şi-a exprimat convingerea că problemele legate de porţiunea bulgară a gazoductului South Stream pot fi rezolvate.

O zi mai târziu, oficialii bulgari au preluat poziţia exprimată de ministrul rus anunţând că, din punctul lor de vedere South Stream-ul nu încalcă reglementările UE şi că vor ridica problema la summitul de la Bruxelles, ce are loc azi, informează rt.com.