Antonescu: Denunţarea pactului cu Băsescu, o pseudo-vitejie a lui Ponta în acest pseudo-război cu Băsescu
alte articole
Comentând denunţarea pactului de coabitare de către premierul Victor Ponta, fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, la Realitatea Tv, că este vorba despre "un gest de campanie electorală, o pseudo-vitejie a lui Ponta în acest pseudo-război cu Băsescu". Pe de altă parte, Antonescu susţine că şeful statului, prin declaraţiile sale de marţi, a căutat să se prezinte ca "Şmecherul Alfa din politica românească".
"Cred că suntem într-un peisaj perfect caricatural cu toată povestea asta cu Pactul de coabitare şi mai ales cu pretinsa sa denunţare acum de către Ponta. Pe de o parte, Băsescu ieri a spus un lucru perfect adevărat, şi anume că nu era nevoie de niciun pact, că Ponta avea în spate votul masiv democratic al cetăţenilor României, lucru pe care i l-am spus şi eu de atâtea ori atunci lui Ponta. Pe de altă parte, avem de-a face cu un joc în care Băsescu se prezintă ca marele şmecher, ca Şmecherul Alfa din politica românească, iar Ponta face campanie electorală cu o singură temă: marea sa luptă împotriva lui Traian Băsescu", a declarat Crin Antonescu.
Liderul liberal a evidenţiat că, de fapt, prin această denunţare a pactului nu se va obţine niciun efect concret, pentru că oricum acesta nu a fost respectat de cei doi oameni politici.
"Ponta, prin această "eroică" denunţare a pactului, ce face? (...) Ce înseamnă că denunţă Pactul? Există vreun efect concret? Nu! Era suficientă Constituţia României... Exact aşa cum au trăit un pact ale cărui frumoase propoziţii nu le-au respectat nicio zi, vor trăi şi de acum încolo. E un pseudo-gest politic. Eu văd ceea ce cred că e un gest de campanie electorală, o pseudo-vitejie a lui Ponta în acest pseudo-război cu Băsescu", a explicat Antonescu.
Antonescu ar vrea ca Ponta să spună în sfârşit adevărul şi să dezvăluie numele celor care l-au determinat să semneze acel pact, cine au fost acei intermediari.
"Eu m-am opus categoric semnării Pactului. Ponta l-a semnat. Din solidaritate, abia câştigasem alegerile împreună, am mers mai departe, dar cine anume l-a determinat pe Ponta, împotriva opiniei mele, să semneze pactul asta nu ştiu", a adăugat liberalul.
Fostul preşedinte PNL consideră că denunţarea pactului e un non-eveniment. "Nu în baza acelui pact a devenit prim-ministru, ci în baza votului cetăţenilor români şi a unei majorităţi parlamentare copleşitoare. Istoria cu denunţarea pactului e un non-eveniment. Dacă a denunţat pactul, atunci să demisioneze din funcţia de premier, ceea ce nu cred că se va întâmpla", a adăugat fostul preşedinte al PNL.
Pe de altă parte, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu îl contrazice pe Antonescu cu privire la utilitatea pe care a avut-o pactul de coabitare dintre premier şi preşedinte.
"În acel pact de coabitare, într-adevar, printre multe paragrafe cu generalităţi, s-au strecurat nişte fragmente care au salvat independenţa justiţiei din România. Şi pe care, după părerea mea, Ponta nici nu le-a remarcat la semnare. Puteţi să-l recitiţi, e public. Iată fraza cheie: "Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final". Şi mai jos: "în această materie se înscriu: ...enumerare...numirea Procurorului General, Procurorului şef al DNA sau alte funcţii ce reclamă atributii constituţionale ale Preşedintelui şi ale Guvernului". Pentru acele funcţii Guvernul făcea propunerile, Preşedintele semna. Deci Preşedintele era decidentul final. Fără această prevedere sistemul de justiţie ar fi fost blocat sau oamenii PSD ar fi ocupat funcţiile respective. Imaginaţi-vă voi restul", a explicat Sebastian Lăzăroiu.