Băsescu: Sunt două documente care atestă că Cazanciuc a minţit în cazul Duicu. Să-şi dea demisia

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la postul B1 TV, că se aşteaptă ca ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc să demisioneze din funcţie ca urmare a implicării sale în dosarul în care „Baronul” de Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat de trafic de influenţă.

„Este clar că dl Cazanciuc a minţit, aştept de la el un comportament specific unui ministru al Justiţiei într-un stat civilizat. Poţi să faci greşeli, când îţi dai seama nu ai decât să recunoşti public, eu cred că am o traistă de momente în care am spus: fraţilor am greşit, asta e. Minciuna la ministrul Justiţiei îl descalifică”, a subliniat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că Robert Cazanciuc îşi va da demisia având în vedere că există două documente care atestă faptul că a minţit atunci când a negat că a propus-o pe Elisabeta Ponea să ocupe o funcţie de conducere în DNA, la solicitarea lui Duicu,

„Am speranţa că fără a fi dat afară, fără a fi remaniat, va aştepta un moment şi va părăsi Guvernul pentru această minciună, sunt două documente, unul semnat de secretarul general, altul de el însuşi. Eu cred că dl Cazanciuc va demisiona, există o singură explicaţie în care nu s-ar produce, cumetria. E cumătrul Ponta, cu cumătrul Cazanciuc, cu cumătrul Oprea, guvernul cam e controlat de familie, ori multe lucruri s-ar putea stabili ca între cumetri. Un ministru care a minţit deliberat pleacă”, a continuat Băsescu.

Amintim că „baronul” de Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria, unde i-ar fi cerut şefului Poliţiei, Petre Tobă, să-l menţină în funcţie şi să-l avanseze pe Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, într-o structură de conducere din MAI. În schimbul avansării, Ponea i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Totodată, Duicu i-a promis lui Ponea că, în viitor, va obţine şi promovarea soţiei acestuia, Elisabeta Ponea, pe o funcţie de conducere în cadrul unei structuri la Parchetul din Bucureşti.

Procurorii susţin că CV-ul Elisabetei Ponea ar fi trebuit să ajungă prin intermediul şefului de cancelarie al premierului chiar în mâinile acestuia din urmă. În septembrie, ministrul Cazanciuc ar fi trimis la CSM propunerea Elisabetei Ponea pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare a DNA, se precizează în referatul DNA. Deşi ministrul a negat public acest lucru, însă din adresa trimisă de acesta către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin care dorea numirea soţiei fostului şef al Poliţiei din Mehedinţi la conducerea secţiei judiciare din cadrul DNA, demonstrează contrariul.