Arheologii găsesc o instalaţie de producere a vinului veche de 6100 de ani

Arheologi din Statele Unite, Egipt şi Armenia au dezgropat o instalaţie străveche de producere a vinului în complexul de peşteri Areni-1, localizat lângă un sat armean din sud - în acelaşi complex unde a fost descoperit cel mai vechi pantof cunoscut, datat din 3500 I.Hr.
Arheologii au descoperit o instalatie de facut vin, veche de 6,100 de ani intr-un complex de pesteri in Armenia. (prin bunavointa lui Hans Barnard)
Arshdeep Sarao
21.02.2011

Arheologi din Statele Unite, Egipt şi Armenia au dezgropat o instalaţie străveche de producere a vinului în complexul de peşteri Areni-1, localizat lângă un sat armean din sud. Este acelaşi complex unde a fost descoperit cel mai vechi pantof, datat la 3500 I.Hr.

Un raport de analiză chimică, publicat online în Journal of Archaeological Science, a confirmat că unitatea dezgropată este un loc complet de producţie a vinului. Unitatea este compusă dintr-o platform ridicată de presare făcută din lut şi care se inclină înspre un recipient mare. Cercetătorii au descoperit de asemenea şi alte recipiente mari de stocare şi de fermentaţie. Rămăşiţe păstrate de struguri, seminţe de struguri şi unele viţe de vie cu coaja fructului intactă au fost descoperite lângă presă.

"Aceasta este, până acum, cea mai veche instalaţie relativ completă de producţie a vinului, având presă, recipiente de fermentaţie şi recipiente de stocare în acelaşi loc", a afirmat autorul principal Hans Barnard. Barnard este un arheolog de la Universitatea California, Los Angeles (UCLA), Institutul Cotsen.

Artefactele au fost dezgropate într-o galerie centrală a complexului de peşteri şi datează din anul 4100 I.Hr., perioada târzie a cuprului (perioada calcolitica), vârsta fiind estimată prin datare cu carbon.

"Pentru prima dată avem o ilustrare arheologică completă a producţiei de vin datând în urmă cu 6100 de ani", a afirmat Gregory Areshian, co-director al excavaţiilor şi director asistent al Institutului de Arheologie Cotsen de la UCLA.

O echipă de paleobotanişti de la trei institute diferite au analizat seminţele păstrate de struguri şi au confirmat soiul drept Vitis Vinifera Vinifera, acelaşi soi de struguri care este încă folosit pe larg şi astăzi în producţie de vin, a menţionat comunicatul de presă.

O analiză chimică efectuată de echipa UCLA a confirmat prezenţa maldivinului, un pigment antocianin responsabil pentru culoarea roşie a strugurilor şi rodiei, în două mostre ale artefactelor.

Prezenţa maldivinului în mostrele ceramice din această instalaţie excavată, împreună cu rămăşiţele de struguri descoperite în jurul zonei, confirmă că design-ul şi structura instalaţiei "compun foarte probabil o instalaţie străveche de presare a strugurilor", unde se producea vin, au scris cercetătorii în raportul lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor