Angelina dă speranţe femeilor care au cancer la sân

Angelina Jolie
Richard E. Fine, MD, FACS
24.05.2013

Actriţa Angelina Jolie a anunţat recent că a suferit o mastectomie dublă preventivă după ce a aflat că era predispusă genetic la cancer. Divulgarea ei a demonstrat o solidaritate puternică cu peste 100 000 de femei americane care sunt supuse unei intervenţii chirurgicale de amputare a sânilor în fiecare an.

Dar povestea lui Jolie este diferită de cea a altor femei. Ea a beneficiat de o mastectomie prin păstrarea mamelonului (NSM), o procedură mai puţin frecventă care îndepărtează ţesutul mamar păstrând în acelaşi timp pielea sânului şi sfârcul. După NSM şi chirurgie reconstructivă, sânii rămân în cea mai mare parte neschimbaţi.

Aceste proceduri sunt rare, dar ele nu ar trebui să fie. Descoperirile recente în domeniul tehnologiei medicale au făcut NSM şi mastectomiile prin păstrarea pielii (SSM) mult mai sigure şi mai uşor de efectuat. Şi totuşi, prea puţine paciente cu cancer la sân ştiu despre aceste opţiuni. Reducerea acestui decalaj de cunoştinţe este singura modalitate de a ne asigura că mai multe femei nu sunt desfigurate inutil.

Aproximativ 260 000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer la sân în fiecare an în Statele Unite. Pentru multe dintre ele, descoperire bolii este urmată de o recomandare de tratament aparent de neconceput: o mastectomie.

Cea mai comună formă a acestei proceduri, cunoscută ca o mastectomie simplă sau totală, îndepărtează întregul sân, inclusiv o mare parte din piele şi sfârcul. Chiar dacă se scapă de cancer, efectele operaţiei pot duce la o durere psihologică copleşitoare, mai ales în cazul femeilor mai tinere. Ca şi chirurg plastician, am asistat la consecinţele devastatoare emoţionale ale acestei proceduri de prea multe ori.

Nu este vorba doar de pacientele diagnosticate cu cancer, care trebuie să suporte urmările dureroase ale unei simple mastectomii. Ca şi Jolie, multe femei sănătoase, cu un risc genetic sporit de a dezvolta cancer la sân, aleg să aibă o anumită formă de îndepărtare preventivă de sân.

Din punct de vedere medical nu există niciun motiv pentru ca aceste mastectomii simple să devină o regulă. Atât NSM şi SSM sunt proceduri puţin invazive, care sunt la fel de eficace ca mastectomiile simple şi poartă beneficii cosmetice şi emoţionale considerabile în cazul pacientelor potrivite. În cazul NSM, nu numai că sânii pot arăta la fel după reconstrucţie, în conformitate cu mai multe paciente, dar aceştia pot arăta chiar mai bine.

Şi totuşi, NSM reprezintă în prezent aproximativ 10 la sută din mastectomiile efectuate. Faptul că atât de multor femei le este refuzată şansa de a păstra cea mai mare parte a pielii şi mamelonul şi, prin urmare, un aspect mai natural al sânilor este deconcertant.

Problema este una de educaţie. Medicii le spun adesea femeilor că NSM şi SSM sunt dificil de efectuat şi poartă un risc mai mare de reapariţie a cancerului. De fapt, un studiu din 2011 din Jurnalul Colegiului American de Chirurgie a constatat că SSM şi NSM par a fi sigure din punct de vedere oncologic şi nu cresc riscul de reapariţie a cancerului. Un studiu din Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din 2011 a examinat rezultatele NSM din ultimii 20 de ani şi a ajuns la o concluzie similară.

În ceea ce priveşte dificultatea presupusei operaţii, şi asta este o concepţie greşită. Pot atesta personal că noile tehnologii, cum ar fi sistemul retractor al sânului Eigr, au făcut posibilă efectuarea mai uşoară, mai rapidă şi cu mai puţine complicaţii a NSM şi SSM. Asemenea progrese ar trebui să ajute ca aceste proceduri să fie adoptate pe scară largă.

Din păcate, mulţi medici habar nu au despre îmbunătăţirile recente din chirurgia sânului. Recunoscând necesitatea de a educa chirurgii despre NSM, Societatea Americană a Chirurgilor Plasticieni a lansat Registrul de Mastectomie prin Păstrarea Mamelonului pentru a urmări rezultatele pe termen lung ale pacientelor care au urmat această procedură. Dar acesta este doar un mic pas în direcţia cea bună.

Abordarea acestei crize de cunoştinţe va cere femeilor să joace un rol activ prin acumularea de informaţii despre opţiunile lor de tratament, căutând medici care ştiu despre ce e vorba şi punând întrebările potrivite. În acest scop, există o varietate de resurse valoroase, inclusiv organizaţii precum Societatea Americană de Cancer şi site-uri precum www.BreastCancerSurgeryOptions.com, unde pacientele pot cântări diverse proceduri şi învăţa din experienţele altor femei.

Povestea remarcabilă a Angelinei Jolie ar trebui să aducă speranţă pentru pacientele cu cancer la sân şi cele cu risc de dezvoltare a bolii. Proceduri asemănătoare cu cea aleasă de Jolie sunt disponibile pentru toate femeile. Provocarea este să ne asigurăm că medicii sunt instruiţi - şi pacientele sunt informate - când vine vorba de tehnici mai puţin invazive, care reduc foarte mult efectele psihologice şi emoţionale ale acestei intervenţii chirurgicale care salvează viaţa femeilor.

Dr. Richard E. Fine este chirurg plastician la West Clinic Comprehensive Breast Center şi profesor asociat la Departamentul de Chirurgie, Universitatea din Tennessee, Divizia Chattanooga. El este fostul preşedinte al Societăţii Americane a Chirurgilor Plasticieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor