Angajaţii de la Finanţe ies în stradă din nou. 15.000 de sindicalişti nemulţumiţi de legea salarizării unitare

Protestele angajaţilor din Ministerul de Finanţe continuă, sindicaliştii acuzând că legea salarizării unitare urmează să le aducă scăderea lefurilor.
(Arhivă 2014) Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei (Epoch Times România)
Ana Ion
16.05.2017

Angajaţii din Ministerul de Finanţe au ieşit, din nou, în stradă, acuzând că legea salarizării unitare propusă de PSD le va aduce reduceri drastice ale salariilor. Potrivit Realitatea.net, pentru a doua zi consecutiv, în majoritatea sediilor finanţelor publice din ţară s-a întrerupt programul cu publicul, iar cetăţenii care aveau plăţi s-au trezit în faţa ghişeelor închise.

Potrivit SED LEX, protestele continuă marţi în regiunile Craiova, Iaşi, Timişoara, Galaţi, Braşov, Cluj şi Ploieşti, evenimentul angrenând circa 15.000 de sindicalişti. În Bucureşti nu se protestează astăzi, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Sed Lex, Vasile Marica.

"Sunt oameni care vor să iasă în continuare în stradă, au ieşit în stradă, unii aşteaptă întâlnirea de mâine pe care o avem cu ministrul Finanţelor şi pe cea cu premierul. Speranţe foarte mari nu sunt din partea colegilor noştri, pentru că ei şi-au cam pierdut încrederea în politicieni că duc până la capăt ceea ce au promis”, a declarat Marica pentru Mediafax.

Reamintim că protestul a fost declanşat luni, în mod spontan, şi la el au luat parte circa 22000 de persoane. Pentru miercuri se anunţă o acţiune de amploare, angajaţi din toată ţara fiind chemaţi să vină la Bucureşti, la sediul Ministerului Finanţelor Publice.

Principala nemulţumire a finanţiştilor este aceea că, în urma aplicării noii legi a salarizării unitare, peste 12.000 de angajaţi din sector vor avea salarii diminuate între 10% şi 35%.

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de salarii şi cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului ''revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate (ANAF, direcţii generale regionale ale finanţelor publice etc.)'', relatează Mediafax.

Sindicaliştii avertizează că acţiunile de protest se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.

„În loc ca Guvernul României să plătească 35.000 de consultanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 lei, dublu faţă de un salariat al sistemului Ministerului Finanţelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale”, se arată într-un comunicat al sindicatului citat de Mediafax.

De partea sa, Ministerul Muncii susţine că vor fi afectate doar salariile personalului din conducere, care "sunt în prezent foarte mari".

"Ministerul Muncii a precizat, de la bun început, că vor creşte foarte mult salariile mici, mai puţin cele mari şi deloc cele deja foarte mari. Astfel, în contextul grevei angajaţilor din Finanţe, precizăm că salariile personalului de conducere din această zonă sunt, în prezent, foarte mari, raportat la cele similare din alte ministere. Spre exemplu, un director din Ministerul de Finanţe are în prezent 14.129 lei, dublă faţă de un director din alte ministere. Conform noii legi, va avea 12.459 de lei.

Salariile nu scad, însă, în ceea ce priveşte personalul de execuţie, în condiţiile în care în agenţiile judeţene ale ANAF există deja salarii mari, între 4.300 şi 6.300 de lei. În agenţii judeţene ale altor ministere există, în prezent, şi salarii mult mai mici, chiar şi de 1.100 de lei. Ori principiul legii salarizării unitare este tocmai acela de a-i aduce la nivel similar pe angajaţii care prestează aceeaşi muncă în instituţii diferite ale statului. Dar Parlamentul României este cel care are ultimul cuvânt de spus în privinţa Legii salarizării unitare", transmitea ieri Ministerul Muncii, potrivit Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor