Război între Olguţa Vasilescu şi sindicaliştii din Finanţe. Salarii prea mari versus gândaci
alte articole
Peste 20.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice au participat luni, la un protest spontan, ca reacţie la proiectul legii salarizării, acuzând că acesta le aduce tăieri consistente de lefuri. În replică, Ministerul Muncii susţine că vor fi afectate doar salariile personalului din conducere, care "sunt în prezent foarte mari".
"Ministerul Muncii a precizat, de la bun început, că vor creşte foarte mult salariile mici, mai puţin cele mari şi deloc cele deja foarte mari. Astfel, în contextul grevei angajaţilor din Finanţe, precizăm că salariile personalului de conducere din această zonă sunt, în prezent, foarte mari, raportat la cele similare din alte ministere. Spre exemplu, un director din Ministerul de Finanţe are în prezent 14.129 lei, dublă faţă de un director din alte ministere. Conform noii legi, va avea 12.459 de lei.
Salariile nu scad, însă, în ceea ce priveşte personalul de execuţie, în condiţiile în care în agenţiile judeţene ale ANAF există deja salarii mari, între 4.300 şi 6.300 de lei. În agenţii judeţene ale altor ministere există, în prezent, şi salarii mult mai mici, chiar şi de 1.100 de lei. Ori principiul legii salarizării unitare este tocmai acela de a-i aduce la nivel similar pe angajaţii care prestează aceeaşi muncă în instituţii diferite ale statului. Dar Parlamentul României este cel care are ultimul cuvânt de spus în privinţa Legii salarizării unitare", se arată în comunicatul biroului de presă al Ministerului Muncii remis Mediafax.
Pe de altă parte, liderii Sed Lex acuză că legea salarizării nu ţine cont de realităţile din sistem şi acuză că legea salarizării va aduce reduceri între 10 şi 35%.
”Nu s-a ţinut cont de nimic. Suntem organe specializate ale statului, nu avem niciun spor, avem salarii mai mici în teritoriu cu 35% decât organele centrale. Sunt activităţi complexe de colectare a taxelor şi nu poţi să trimiţi oameni cu salarii foarte mici. Nu se ţine cont de ce facem noi ca unităţi specializate”, a declarat, luni, Mariana Manea, vicepreşedintele SED LEX.
Să vedeţi cum stau colegii mei, oriunde, cum stau doamnele cu genţile în saci de folie pentru că le intră gândacii în ele şi să vedeţi în ce condiţii sunt primiţi contribuabilii. Un calculator se deschide în 45 de minute şi vin colegele mai repede să îl deschidă, declara, la rândul său, preşedintele SED LEX, Vasile Marica.
Mai multe informaţii despre protestul angajaţilor din Finanţe puteţi accesa aici