Amnesty Moldova: Protestul societăţii civile limitat intenţionat la voinţa partidelor de guvernare
alte articole
Amnesty International Moldova se declară îngrijorată că jurnaliştii de investigaţie, reprezentanţii societăţii civile dar şi mai mulţi participanţi la protestul paşnic, din 14 mai 2017, din faţa Parlamentului R. Moldova au raportat tentative de intimidare şi restricţionare a dreptului de participare la întruniri paşnice. Totodată organizaţia internaţională pentru Drepturile Omului solicită explicaţii autorităţilor de la Chişinău în legătură cu sistarea în această zi a circulaţiei trenurilor locale, dar şi în privinţa declaraţiilor ofensatoare ale şefului statului Igor Dodon la adresa ONG-urilor organizatoare ale protestului.
“Solicităm reprezentanţilor Guvernului şi Parlamentului un răspuns argumentat privind necesitatea sistării curselor feroviare în ziua protestului din 14 mai, dar şi necesitatea dislocării unui număr sporit de poliţişti de patrulare. De asemenea, solicităm Preşedintelui RM informaţii privind modul de realizare şi necesitatea listei finanţatorilor şi activităţilor ONG-urilor, care au participat la proteste, dar şi scopul acesteia”, se menţionează într-un comunicat de presă al Amnesty Moldova.
La data de 14 mai, Î.S. „Calea Ferată din Moldova” a decis să sisteze circulaţia trenurilor pe tot teritoriul RM. Până în acest moment nu există informaţie obiectivă cu privire la locurile deteriorate de ploaia de duminică. Mai multe persoane au declarat că prin această decizie li s-a îngrădit dreptul la libera circulaţie şi de participare la protestul anunţat. De asemenea, mai mulţi participanţi, care au reuşit să ajungă la protest, au informat că poliţia de patrulare, în mod abuziv, oprea, chestiona şi amenda conducătorii auto ce transportau persoane la protestul organizat în faţa Parlamentului RM.
“Statul R. Moldova, în baza articolului 40 din Constituţie, consfinţeşte şi trebuie să garanteze libertatea fundamentală a întrunirilor, iar „mitingurile, demonstraţiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi garantate” fără nici o presiune sau imixtiune din partea statului, poliţiei sau a întreprinderilor de stat”, a notat organizaţia de Drepturile Omului.
Amnesty Moldova consideră acţiunile întreprinse de autorităţile de la Chişinău la data de 14 mai ca fiind drept o încălcare gravă a Legii RM privind întrunirile, şi anume – statul nu a asigurat respectarea principiului: „proporţionalităţii, conform căruia, la aplicarea oricărei restricţii libertăţii întrunirilor, autorităţile publice trebuie să respecte echilibrul dintre necesitatea unei astfel de restricţii într-o societate democratică şi exercitarea dreptului la întrunire”, exprimându-şi îngrijorarea privind deciziile arbitrare, care au îngrădit drepturile cetăţenilor.
De asemenea, organizaţia şi-a exprimat îngrijorarea privind discursul ofensator şi iresponsabil al Preşedintelui R. Moldova, într-o emisiune televizată, prin care acesta a acuzat ONG-urile care au participat la acţiunile de protest împotriva deciziei Parlamentului R. Moldova de a include pe agenda sa două proiecte de lege, privind modificarea sistemului electoral, fără ca acestea să fie consultate cu publicul, societatea civilă şi experţii în domeniu, cum prevede legislaţia în vigoare. “Preşedintele a declarat că a dispus unuia din consilierii săi să realizeze o listă a acelor ONG-uri, a activităţilor acestora şi a finanţatorilor. Preşedintele nu s-a exprimat clar care ar fi scopul acestei liste şi cum aceasta va fi utilizată.”
În concluzie, Amnesty International Moldova precizează că informaţia privind necesitatea sistării curselor feroviare, dislocării unui număr mare de poliţişti de patrulare a fost prezentată de mijloacele de informare afiliate unor lideri politici de la guvernare şi din acest motiv nu poate fi considerată una veridică, de aceea solicită oficialilor de la Chişinău să prezinte informaţii despre necesitatea creării ingerinţelor şi încălcării dreptului la libera întrunire a cetăţenilor R. Moldova.