Cel puţin 11 activişti ruşi arestaţi în Piaţa Roşie din Moscova

Moscova nu tolerează actele care stânjenesc Kremlinul şi pe preşedintele rus Vladimir Putin. Ca urmare, poliţiei i s-a ordonat să aresteze 11 activişti care au îndrăznit să protesteze împotriva guvernului prin citirea Constituţia în renumita Piaţă Roşie din capitala ţării.
Poliţia suprimă violent un protest anti-Putin în Moscova, martie 2017. În cadrul altui protest, desfăşurat tot la Moscova, dar  în data de 12 mai 2017, mai multe persoane au fost arestate pentru citirea Constituţiei cu voce tare.
Poliţia suprimă violent un protest anti-Putin în Moscova, martie 2017. În cadrul altui protest, desfăşurat tot la Moscova, dar în data de 12 mai 2017, mai multe persoane au fost arestate pentru citirea Constituţiei cu voce tare. (Getty Images)

Cel puţin 11 activişti au fost arestaţi în Piaţa Roşie din Moscova în timp ce citeau cu voce tare Constituţia Rusiei, a declarat un grup care monitorizează activităţile de protest.

Printre activiştii arestaţi vineri s-a aflat şi Ildar Dadin, potrivit OVD-Info, un website care monitorizează detenţiile activiştilor. Dadin a fost singura persoană din Rusia care a fost închis pentru încălcarea unei legi severe care suprimă protestele din ţară.

Activiştii au fost duşi la o secţie de poliţie din apropiere, a precizat OVD-Info. Nu se ştie încă dacă aceştia vor fi acuzaţi.

“Un ofiţer de poliţie s-a apropiat de noi şi ne-a avertizat că, în cazul în care nu plecăm, ne vor aresta”, a declarat Dadin, fiind citat de agenţia rusă de ştiri TASS. “După zece minute, poliţia ne-a arestat”.

Dadin, în vârstă de 35 de ani, a participat la mai multe demonstraţii paşnice împotriva conducerii ţării de către preşedintele rus Vladimir Putin, fără permisiunea autorităţilor.

El a fost condamnat şi trimis la închisoare în decembrie 2015 pe baza unei legi controversate care incriminează participarea la mai mult de un protest neautorizat într-o perioadă de 180 de zile.

Dadin a fost eliberat în 26 februarie 2017 după ce Curtea Supremă i-a suspendat condamnarea şi a ordonat închiderea cazului.

Situaţia lui Dadin a atras din nou atenţia în toamna anului trecut, când a declarat că el şi alţi deţinuţi au fost torturaţi şi abuzaţi într-o închisoare din Karelia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe