Protest la Chişinău: Dacă se schimbă sistemul electoral, Moldova va deveni Coreea de Nord a Europei de Est
alte articole
„Din păcate, ploaia de noaptea trecută a provocat inundaţii în mai multe localităţi. Este foarte important să ne mobilizăm şi să venim la 12:00 în faţa Parlamentului. Noi, cei de la Chişinău, nu trebuie să înfruntăm nici drumurile înfundate, nici obstacolele create de autorităţi prin anularea mai multor curse către Chişinău. Noi trebuie să ne luăm umbrelele şi să venim la protest, dacă vrem ca în următorul parlament să ajungă oamenii pe care îi vom alege noi, nu cei pe care îi vor numi Plahotniuc cu Dodon”, este mesajul, scris pe pagina sa de Facebook, a liderului PAS, Maia Sandu, pentru cetăţenii R. Moldova.
Astfel, după ultimul flash-mob de vineri din faţa Parlamentului, duminică, 14 mai, la ora 12:00, moldovenii sunt aşteptaţi la un mare protest împotriva schimbării sistemului electoral prin trecerea la sistemul mixt, fapt ce ar împiedica forţele politice nou formate în Republica Moldova să acceadă în Parlament la următoarele alegeri din 2018.
„Acest Parlament care nu-şi prea face cum trebuie datoria. Parlamentul care a adoptat două legi, pe care după ce le-am citit atent am observat că sunt o bază pentru o a treia lege, iar cele două legi nici nu sunt valide. Urmează să fie creată o comisie care să lucreze cu cele două legi comasate şi să creeze un al treilea proiect de lege”, a declarat preşedintele Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.
După acuzaţiile de vineri ale preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu care i-a învinuit pe Maia Sandu şi pe Andrei Năstase de amânarea celor 100 mln euro pentru Moldova, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate califică aceste acuzaţii drept o reacţie isterică. Mai mult decât atât, Sandu a explicat că Parlamentul European nu este Parlamentul Republicii Moldova unde lucrurile se fac sub presiune, iar în cazul dat, sub presiunea dânsei şi a lui Andrei Năstase.
„Guvernarea trebuie să-şi asume acest eşec, trebuie să citească atent mesajele venite de la Bruxelles şi dacă îşi doreşte în continuare să primească finanţare de la Uniunea Europeană trebuie să ţină cont de recomandările care vin de acolo. Uniunea Europeană ţine foarte mult la procesul democratic şi cei de acolo nu pot să închidă ochii la iniţiativele democraţilor şi socialiştilor, care au aprobat acest proiect de lege şi care înseamnă un mare pericol pentru democraţia din R. Moldova. Să-şi facă temele şi atunci şi partenerii de dezvoltare vor avea o atitudine corectă faţă de ei”, a comentat Maia Sandu.
„Neputinţa acestor indivizi şi frica lor pentru ziua de mâine, dau ghes. Ei înţeleg foarte bine că până în prezent au reuşit ca imensa asistenţă financiară care a venit din partea Uniunii Europene, a Băncii Mondiale, a Fondului Monetar Internaţional, a fost trecută în buzunarele lor private, deşi era destinată bunei guvernări, edificării statului de drept, a unei democraţii veritabile.
Dacă condiţionalităţile impuse astăzi de UE ne apropie de ziua în care vom scăpa de aceşti criminali, iar cetăţenii noştri să nu plătească în următorii ani milioane pe care nu le-au folosit este un lucru bun, pe care cetăţenii RM îl vor aprecia. Am reuşit să convingem partenerii noştri de dezvoltare că în egală măsură Plahotniuc şi Dodon doresc banii contribuabililor europeni şi nicidecum valorile şi principiile europene”, a explicat şi liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase privind reacţia şefului legislativului privind amânarea de către UE a finanţării R. Moldova.
Vicepreşedintele fracţiunii Partidul Nostru, Ilian Caşu, prezent în faţa Parlamentului, seară de seară, consideră că decizia UE de amânare a finanţării este una pozitivă, întrucât această finanţare, predestinată pentru cetăţenii moldoveni, trebuie să treacă de filtrul care este „regimul lui Plahotniuc” şi când ajunge la regim se fură, lucru înţeles foarte bine şi de oficialii de la Bruxelles.
„Ei şi-au dat seama că banii sunt furaţi, iar acum este normal să fie condiţionaţi pe reforme în anumite domenii. L-am auzit astăzi pe Candu vorbind la Joseph Goebbels, spunând că opoziţia vrea răul cetăţenilor moldoveni prin tergiversarea finanţării, iar maşina de propagandă a regimului excelează la manipulări. Pe lângă condiţionările de la Bruxelles, se observă şi pe intern o mobilizare cetăţenească de rezistenţă împotriva dezmăţului unui regim autoritar, care dacă se implementează această schimbare a sistemului electoral, Moldova lui Plahotniuc va deveni Coreea de Nord a Europei de Est, pentru că vedem o concentrare fără precedent a puterii în mâinile unui om. Acum Plahotniuc, de facto, are Moldova în proprietate”, a specificat Caşu pentru Epoch Times România.
Expertul energetic, Sergiu Tofilat consideră că mesajul transmis de către Uniunea Europeană prin amânarea finanţării cu o lună este unul foarte clar transmis guvernării de la Chişinău, care pe lângă faptul că nu-şi onorează obligaţiunile Acordului de Asociere, elaborare şi implementare de legi, mai şi minte şi dezinformează.
„Probabil că această decizie a Uniunii Europene de a îngheţa finanţarea vine şi în contextul faptului că Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor doresc modificarea sistemului electoral pentru a se menţine în continuare la guvernare. Este inadmisibil ca un partid cu un rating de 4 la sută să schimbe sistemul electoral pentru a se menţine în continuare la putere.
Anul trecut, Curtea de Conturi Europeană a prezentat un raport în care a analizat finanţarea primită de Republica Moldova şi rezultatele acestei finanţări. În ultimii zece ani era vorba de peste 700 mln euro, însă rezultatele sunt mult mai proaste decât erau acum zece ani”, a subliniat Tofilat.