Andrej Kiska, noul preşedinte al Slovaciei, renunţă la salariul său care va fi donat săracilor
alte articole
Duminică, 15 iunie, Andrej Kiska a preluat oficial funcţia de şef al statului, înlocuindu-l pe Ivan Gasparovic, care a ocupat această funcţie timp de zece ani şi a fost menţionat de mass-media ca "omul invizibil" al Slovaciei.
Andrej Kiska este noul preşedinte al Slovaciei. După ceremonia de investire care a avut loc la Bratislava, a urmat un prânz la care omul de afaceri milionar a invitat, în afară de politicieni şi diplomaţi, persoane fără adăpost şi tineri crescuţi în orfelinatele din ţară. "Voi deschide biroul prezidenţial tuturor celor care au nevoie de ajutorul nostru. Prin acest gest simbolic vreau să arăt că această problemă este o prioritate pentru mine", a declarat Kiska, care a decis să renunţe la salariul său pentru a-l dona nevoiaşilor.
Misiunea sa este clară: aceea de a-i ajuta pe cei săraci, un scop nobil care aminteşte de José Mujica, preşedintele uruguayan care a renunţat la 90% din salariul său. Antreprenor şi filantrop, Andrej Kiska a intrat în politică pentru ei, pentru cei nevoiaşi, astfel că în afară de oaspeţii din mediul politicii, antreprenori şi cadre universitare, la festivitatea solemnă au participat persoane implicate în organizaţii caritabile, cărora are intenţia să le ceară ajutorul pentru a decide unde vor fi distribuiţi banii lui. "Voi aborda principalele organizaţii caritabile, cum ar fi Liga împotriva cancerului, Flame şi Îngerul bun (organizaţii care se ocupă de copii cu boli incurabile - n.r.). Voi cere personalului care este în contact direct cu familiile de care statul nu este capabil să se ocupe, să aleagă şi să-mi comunice cele mai urgente cazuri pentru care voi distribui salariul meu".
Inginer în microelectronică, în vârstă de 50 de ani, neavând deloc experienţă în politică, a învins în mod neaşteptat în al doilea tur de scrutin, la sfârşitul lunii martie, pe actualul prim-ministru social-democrat, Robert Fico. Pro-european, Kiska a promis să facă totul pentru a păstra Slovacia în centrul integrării europene, însă fără a transfera toată puterea la Bruxelles: a declarat deja că se opune unificării fiscale şi plăţii datoriilor altora.
Kiska a condamnat în mod deschis agresiunea Rusiei în Ucraina şi anexarea Crimeei şi s-a exprimat pentru o atitudine "unică şi coordonată de către UE".