Preşedintele Uruguayului, Jose Mujica, cel mai sărac şef de stat din lume

Jose 'Pepe' Mujica, preşedintele Uruguayului, este un fost militant de gherilă şi este considerat 'cel mai cinstit om din lume'. Îşi opreşte din salariu 1.000 de euro, iar restul de 9.000 îl rezervă proiectelor sociale de ajutorare. Este un om simplu în vârstă de 76 de ani: se îmbracă în blugi, cămaşă cadrilată şi şapcă pe cap, îi place mâncarea bună şi natura, notează marţi ziarul ABC.
Jose 'Pepe' Mujica, preşedintele Uruguayului. (MIGUEL ROJO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
12.06.2012

Jose 'Pepe' Mujica, preşedintele Uruguayului, este un fost militant de gherilă şi este considerat 'cel mai cinstit om din lume'. Îşi opreşte din salariu 1.000 de euro, iar restul de 9.000 îl rezervă proiectelor sociale de ajutorare. Este un om simplu în vârstă de 76 de ani: se îmbracă în blugi, cămaşă cadrilată şi şapcă pe cap, îi place mâncarea bună şi natura, notează marţi ziarul ABC.

Mujica - fost membru al gherilei Tupamaros - a fost învestit preşedinte la 1 martie 2010, dar el îmbina dinainte politica cu grădinăritul, la ferma lui modestă de la marginea capitalei. Aici îi place să se refugieze cu soţia lui, Lucia Topolansky, şi căţeaua lor Manuela, departe de tumultul palatului prezidenţial, cunoscut drept 'Căsoaia lui Suarez y Reyesť. A stat 13 ani la închisoare şi nu a crezut vreodată că va ajunge preşedintele ţării. Totuşi, în doi ani el şi-a câştigat simpatia poporului cu politica sa care urmează 'modelul Lula', avându-l ca exemplu pe fostul preşedinte al Braziliei.

Presa uruguayană îl consideră 'cel mai sărac preşedinte din lume': averea lui se ridică la 165.480 de euro (4,2 milioane de pesos) şi include trei terenuri, trei tractoare şi două maşini din 1987, potrivit datelor prezentate de Consiliul Transparenţei şi Eticii din Uruguay, în luna aprilie. Salariul său ca şef de stat este de 10.237 de euro pe lună, din care păstrează, spune el, doar 10 la sută, restul de 90 fiind alocat programelor sociale. 'Banii ăştia trebuie să-mi ajungă, mulţi uruguayeni trăiesc cu mult mai puţini bani', spune preşedintele.

Spre surprinderea tuturor, preşedintele Mujica a oferit palatul Ministerului Dezvoltării Sociale pentru a-l folosi ca adăpost indigenilor, înainte de venirea iernii care începe în Uruguay la 21 iunie. Iar în decembrie, el a donat 125.000 de euro Planului Juntos, un program oficial de construcţie de locuinţe pentru cei fără resurse, potrivit ziarului Politicas. Această iniţiativă a presupus însă ca muncitorii chemaţi să ridice casele să fie deţinuţi din închisorile locale.

'Ne trebuie 100.000 de case. Vreau să se închidă toate atelierele din închisori iar deţinuţii să ne ajute să soluţionăm problema locuinţelor', a spus el. Fidel idealurilor sale, Jose Mujica a declarat că atunci când se va retrage va dona o parte din pensie Fondului Raul Sendic, pe care îl administrează partidul Frente Amplio şi MPP, care finanţează proiectele sociale.

Totuşi, preşedintele nu trece prin momente bune politice. La 6 iunie, ministrul habitatului, Graciela Muslera, a devenit al doilea membru al guvernului care îşi dă demisia, după plecarea titularului turismului, Hector Lescano. Muslera, care şi-a expus public diferenţele cu Mujica, şi-a dat demisia pentru 'a netezi calea reînnoirii echipei guvernamentale'.

Pe de altă parte, la 5 iunie, Partidul Naţional sau 'Blanco' (opoziţie) a depus o moţiune de cenzură în Parlament împotriva ministrului de interne, Eduardo Bonomi, în plină polemică declanşată în ţară faţă de politica penitenciară după o acţiune a guvernului pentru a pune capăt unei răzmeriţe la o închisoare. Opoziţia acuză actualul guvern şi cel anterior, tot al coaliţiei de stânga Frente Amplio (FA), că a cheltuit 50 de milioane de dolari pentru a realiza ameliorări în închisorile ţării. Totuşi, potrivit surselor, este greu ca moţiunea depusă de opoziţie să aibă rezultat, având în vedere că partidul de la putere deţine majoritatea în Parlament şi va bloca demiterea ministrului de interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor