Nepal: Prim-ministrul Koirala, cel mai "sărac" din lume, are doar 3 telefoane

Trei telefoane mobile, dintre care unul nu funcţionează. Aceasta este proprietatea reală a prim-ministrului nepalez, Sushil Kairola, cel mai "sărac" lider din lume.
Mioara Stoica
13.04.2014

Trei telefoane mobile, dintre care unul nu funcţionează. Aceasta este proprietatea reală a prim-ministrului nepalez, Sushil Kairola, cel mai "sărac" lider din lume.

Koirala, în vârstă de 74 de ani, necăsătorit, a fost numit prim-ministru în luna februarie, după o viaţă dedicată politicii, fără să fi deţinut o funcţie publică. Spre deosebire de alţi membri guvernamentali care sunt milionari, Koirala nu are nici măcar o casă proprietate personală sau o maşină.

Koirala l-a întrecut pe preşedintele din Uruguay, José Mujica, care deţine un Volkswagen de 20 de ani, în valoare de 1.900 dolari, şi chiar o tabletă iPad.

Koirala, cunoscut pentru viaţa sa simplă, nu are un cont bancar, locuieşte împreună cu un nepot într-o casă închiriată, dar suficient de mare pentru a găzdui întâlniri de lucru, iar salariul său ajunge în buzunarele secretarei. Chiria este plătită de partid, iar guvernul i-a plătit cheltuielile de călătorie şi tratament al cancerului în Statele Unite.

Pentru a se deplasa în Katmandu, prim-ministrul nepalez este condus de către susţinătorii săi. În afara capitalei, transportul este organizat de către liderii locali ai partidului. Koirala este unul dintre cei şase fii ai unui om de afaceri. După moartea tatălui, acesta a moştenit un teren arabil în partea de sud a ţării, pe care "l-a donat imediat fraţilor săi'' - spune un nepot, Shekhar, deoarece ''nu este interesat de bunuri materiale".

Din 2010, Koirala este liderul Partidului Congresului, cel mai vechi partid politic din Nepal. Koirala, la fel ca Mujica, a trecut prin lupte politice care l-au dus la închisoare şi în exil. Prim-ministrul nepalez şi-a petrecut trei ani din viaţă în închisoare pentru o tentativă de sechestrare a unui avion, şi 18 ani de exil în India, din cauza activismul său politic, în perioada existenţei unei monarhii autoritare în Nepal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor