Andrei Năstase despre numirile la CC: Nu s-a trecut iniţial printr-un filtru de integritate. Trebuie să se revină la acel concurs
alte articole
În contextul în care cei mai mulţi experţi şi comentatori politici din Republica Moldova au criticat dur numirea judecătorilor la Curtea Constituţională (CC) din partea Parlamentului şi a Consiliul Superior al Magistraturii prin concurs, ministrul de Interne, Andrei Năstase, consideră că trebuie să se revină la acel concurs întrucât candidaţii nu au fost trecuţi iniţial printr-un filtru de integritate.
În general aceste concursuri ar fi putut fi evitate în condiţiile în care Moldova se află într-un proces larg de depolitizare şi dezoligarhizare a statului. Mai mult decât atât, Năstase a menţionat că în condiţiile în care Constituţia şi cadrul normativ actual permit, ar trebui să se recurgă la desemnări pe criterii de meritocraţie, integritate, profesionalism, bun simţ, morală, „cred că aici ar fi trebuit să oprim şi nu să recurgem la asemenea concursuri la care bineînţeles vor veni tot felul de exponenţi ai fostului regim, odihniţi bine merci şi vor câştiga tot felul de concursuri”.
Punctând că nu este de domeniul Ministerului de Interne, Năstase le-a sugerat totuşi parlamentarilor moldoveni ca imediat ce revin din vacanţă să ia atitudine cu privire la acest lucru şi să facă dreptate.
„Dacă ar fi fost după mine, Parlamentul ar fi trebuit să desemneze la Curtea Constituţională doi judecători integri, profesionişti, care merită să fie acolo şi nu să se recurgă la acest concurs. Odată recurs la acest concurs, eu zic că e nevoie de revenit al el pentru a vorbi în acelaşi timp de integritate aşa cum s-a procedat la Guvern”, a declarat Andrei Năstase într-un interviu pentru COTIDIANUL.
Fiind întrebat dacă chiar crede că poate fi revăzut acel concurs, şeful MAI a specificat că da, mai ales că concursul de la Guvern încă nu a demarat şi, a adăugat Năstase, „sunt sigur că dna Sandu va avea grijă ca acel concurs să ţină cont de toate rigorile. În ce priveşte cel de la Parlament, având în vedere că nu s-a trecut iniţial printr-un filtru de integritate, cred că trebuie de revenit la acel concurs”.
Amintim că la 25 iulie, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Nicolae Eşanu şi ex-reprezentantul Executivului la CEDO în perioada guvernării comuniste şi ministru al Justiţiei în guvernul Gaburici, Vladimir Grosu au fost selectaţi în urma concursului organizat de Parlament pentru ocuparea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională.
Ulterior, la 30 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat pe Serghei Ţurcan şi Eduard Ababei în funcţia de judecători la Curtea Constituţională pentru un termen de şase ani. În concurs au fost înscrişi 17 candidaţi.
Atunci, activistul şi expertul în politici publice, Ştefan Gligor a ţinut să sublinieze că CSM în actuala componenţă nu a avut dreptul etic şi juridic să desemneze judecători la CCM şi să exercite orice alte atribuţii prevăzute de lege, deoarece declaraţia cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului vizează în primul rând justiţia şi inclusiv CSM care a executat indicaţiile lui Plahotniuc şi PD.