Avocat Promo-LEX: Am înregistrat o creştere de 83% a discursului de ură şi a altor forme de promovare a intoleranţei

Discursul de ură se petrece cel mai des, în marea majoritate a cazurilor într-un context politic, politicienii sunt principalul generator al discursului de ură şi discriminare din spaţiul public din Moldova, susţine Dumitru Sliusarenco.
Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX
Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX (europalibera.org)

Cel de-al doilea raport al experţilor Promo-LEX arată o creştere de peste 80% în spaţiul public şi mass media a utilizării discursului de ură, a actelor de instigare la discriminare şi violenţă şi a altor forme de învrăjbire. Cu o explicaţie în acest sens vine avocatul Promo-LEX Dumitru Sliusarenco, potrivit căruia cel mai plauzibil argument ar fi faptul că în perioada monitorizării a intrat campania electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019.

Expertul a precizat că în special campania electorală a provocat foarte multe discuţii aprinse în societate, atât mass-media, cât şi comunitatea online au discutat foarte mult diferite subiecte legate de politicieni, programe politice, disensiuni politice, geopolitică etc., care nu are cum să nu ducă la diferite viziuni şi opinii şi, desigur, conflicte, promovarea unor opinii prin metode mai agresive cum este discursul de ură sau instigarea la discriminare.

„Rezultatele monitorizării care le confirmă pe cele precedente arată că discursul de ură se petrece cel mai des, în marea majoritate a cazurilor într-un context politic. Avem în vedere prin asta că discursul de ură sau vine de la politicieni, adică ei sunt autori, sau îi vizează pe politicieni, de obicei, alţi politicieni îi atacă pe oponenţii lor, sau sunt legate de subiecte politice actuale. De asta putem afirma că politicienii sunt principalul generator al discursului de ură şi discriminare din spaţiul public din Moldova, dar trebuie să menţionăm că o creştere mare a înregistrat-o şi mass-media nemijlocit, adică unele portaluri de ştiri folosesc foarte mult prejudecăţi, stereotipuri, diferite clişee sociale la adresa unor grupuri, intoleranţă, pentru a-şi promova materialele mass-media. Am înregistrat circa 150 de cazuri de acest gen, de asta mass-media tot are un aport considerabil. Al treilea factor ar fi contextul religios care la fel prin prisma specificului Republicii Moldova, valorile familiei tradiţionale, iarăşi produce în spaţiul public o doză destul de mare de intoleranţă”, a declarat Dumitru Sliusarenco, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta a ţinut să explice că acest lucru se întâmplă din simplul motiv că nu există mecanisme în plan electoral de sancţionare a politicienilor. Nici Codul Electoral şi niciun fel de acte normative electorale nu prevăd vreo reglementare în general a discursului de ură în acest context.

Avocatul a menţionat de asemenea că există o singură lege generală care poate fi aplicată de instanţele de judecată, la cererea unei persoane care se simte afectată sau Consiliului pentru Egalitate, care la fel trebuie să fie sesizat de cineva, de cele mai dese ori, pentru a examina un astfel de caz.

Mai mult decât atât, Sliusarenco a subliniat că faptele care sunt de o gravitate mai mare, făcând aici referire la faptele care ar putea fi calificate contravenţional sau penal, în general, nu sunt sancţionate în Republica Moldova, neexistând astfel de cazuri de sancţionare în istoria statului RM. „Este o problemă la nivel de mecanisme, la nivel de instituţie şi la nivel de legislaţie, desigur”, a adăugat avocatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe