Hong Kong: Momente terifiante surprinse de o jurnalistă în timp ce transmite în direct un atac aparent comis de Triade

Scenă din timpul atacului la staţia de tren Yuen Long din Hong Kong, 21 iulie 2019
Scenă din timpul atacului la staţia de tren Yuen Long din Hong Kong, 21 iulie 2019 (Screenshot)

Un bărbat îmbrăcat cu o cămaşă de culoare roz şi blugi este văzut lovind oameni cu un baston în interiorul unei gări. În următorul moment, el aleargă către camera de filmat şi începe să lovească persoana care înregistra scenele brutale, potrivit Reuters.

Aceasta a fost situaţia cu care s-a confruntat duminică noaptea Gwyneth Ho, reporteră pentru site-ul de ştiri Stand News din Hong Kong, ea fiind agresată în timp ce transmitea în direct un atac desfăşurat de un grup de bărbaţi, despre care politicieni ai opoziţiei consideră că ar fi fost membri ai Triadei, împotriva manifestanţilor pro-democraţie aflaţi în staţia de tren Yuen Long din Hong Kong.

Atacatori, majoritatea purtând tricouri albe, au inundat gara şi au năvălit într-un tren, atacând pasagerii cu bastoane, ţevi şi alte obiecte.

Ho a continuat să filmeze chiar şi după ce a fost lovită şi trântită la pământ, surprinzând imagini în care paramedicii îi tratau pe răniţi şi oameni care au avut altercaţii cu poliţia, pentru că a ajuns mult prea târziu la faţa locului.

Stand News a raportat ulterior că reportera a fost dusă la spital pentru a primi tratament.

Martorii oculari au declarat că bărbaţii în alb păreau să vizeze în mod special pasagerii îmbrăcaţi cu tricouri negre ce se întorceau de la un marş anti-guvernamental ce a avut loc duminică în Hong Kong.

Poliţia din Hong a fost criticată luni pentru eşecul de a proteja manifestanţii şi pe ceilalţi călători de brutele care au desfăşurat atacul.

Şeful Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a condamnat comportamentul violent şi a declarat că este şocată de incidentul din staţia de tren, adăugând că poliţia va investiga actele violente.

Unii politicieni şi activişti au legat de mult timp reţeaua ascunsă a Triadelor din Hong Kong de intimidările şi violenţele politice comise în anii recenţi, uneori împotriva activiştilor pro-democraţie şi a criticilor regimului comunist din Beijing.

De asemenea, tot duminică, poliţiştii au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa activiştii să intre în districtul financiar al oraşului. Autorităţile locale au blocat centrul oraşului, au desfăşurat 5.000 de ofiţeri de poliţie şi au scurtat ruta pentru noul protest, invocând temeri privind securitatea, după ce marşuri precedente au devenit violente. Autoritatea Spitalelor a declarat că 45 de persoane au fost rănite în atacul din Yuen Long, una dintre ele fiind în stare critică. De asemenea, aproximativ 13 persoane au fost rănite după ciocnirile cu poliţia în Hong Kong, una fiind în stare gravă, a mai afirmat autoritatea.

Milioane de cetăţeni din Hong Kong au participat la noile proteste, izbucnite iniţial luna trecută, împotriva unui controversat proiect de lege privind extrădarea în China continentală. Temându-se că ar putea fi arestaţi pentru că resping în public comunismul şi vor fi expuşi judecării în instanţele comuniste chineze, controlate de Partid, manifestanţii au cerut retragerea definitivă a proiectului. Liderul Executivului oraşului, Carrie Lam, a anunţat în cele din urmă că proiectul de lege este “mort” însă nu l-a retras definitiv, lucru care continuă să îi nemulţumească pe mulţi dintre locuitorii oraşului.

Protestele s-au transformat de atunci într-o mişcare mai amplă care cere Beijingului mai multă autonomie pentru Hong Kong. Mulţi rezidenţi consideră că liderii comunişti chinezi şi-au încălcat angajamentul făcut în 1997, când Hong Kong a fost predat Chinei de către Marea Britanie. De asemenea, manifestanţii cer anchete independente privind utilizarea forţei de către poliţie împotriva participanţilor la proteste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe