Andreea Paul, despre defrişările ilegale şi mafia pădurarilor din România

Andreea Paul, PDL
Andreea Paul, PDL (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a atras atenţia, pe blogul personal, asupra problemei defrişărilor ilegale şi a mafiei pădurarilor din România, subliniind că „lemnul a devenit o monedă de schimb, aducând bunăstare unora, dar sărăcind această ţară”.

„România pierde în fiecare zi hectare întregi de pădure, iar activitatea de reîmpădurire este semnificativ redusă. Suprafaţa ocupată de păduri este de circa 27% din suprafaţa întregii ţări, spre deosebire de alte ţări europene, în care pădurile acoperă arii semnificative: Suedia (76%), Finlanda (72%), Estonia (61%), Slovenia (60%), Letonia (56%). Procentul de împădurire al României este şi sub media europeană, care se ridică la 32,4%, conform ultimelor date disponibile ale Eurostat. Lemnul a devenit o monedă de schimb, aducând bunăstare unora, dar sărăcind această ţară”, a declarat Andreea Paul.

Citând raportul Curţii de Conturi din anul 2013, liderul PDL a scos în evidenţă că România a tăiat ilegal în ultimii 23 de ani 366.000 de hectare de pădure, paguba ridicându-se astfel la peste 5 miliarde de euro dacă se ia în calcul preţul cel mai mic, pentru lemnul de foc.

„Curtea de Conturi precizează însă că această cifră este departe de a fi cea reală, întrucât cea mai mare parte a arborilor tăiaţi din pădurile României au fost exportaţi la preţuri mult mai mari decât preţul minim stabilit pentru lemnul de foc. De asemenea, raportul atrage atenţia că aproape 600.000 de hectare de pădure au fost retrocedate sau urmează a fi retrocedate cu încălcarea legii, iar peste 500.000 de hectare de pădure sunt nepăzite, prilej pentru defrişările ilegale”, a adăugat aceasta.

O altă chestiune asupra căreia ne atrage atenţia prim-vicepreşedintele PDL este cea a mafiei pădurilor, despre care spune că este „o problemă reală, trecută însă sub tăcere”.

„Exploatarea forestieră ilegală şi iraţională se face cu colaborarea pădurarilor şi a brigadierilor. Preocuparea principală a pădurarilor este să scoată lemnele din pământ. Nu întâmpină nicio dificultate deoarece pădurarii şi brigadierii se controlează unii pe alţii. De pildă, în comuna Homoroade din judeţul Satu Mare, o întreagă familie este implicată în activităţi de exploatare ilegală: tatăl este brigadier, fiul este pădurar, iar fiica este administratorul unei firme de exploatări forestiere. Orice control menit să împiedice activităţile ilegale devine ineficient în aceste condiţii. În plus, transportul fără raţiune al buştenilor strică drumurile făcute cu bani grei, unele dintre ele chiar cu fonduri europene”, a mai precizat Andreea Paul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne