Incompetenţa guvernului Ponta ne lasă fără 39 miliarde de la UE. Moţiune PNL-PDL dezbătută luni de Senat

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici (Epoch Times România)
Senatul va dezbate luni, începând cu ora 16, moţiunea simplă depusă de PNL şi PDL, intitulată "Guvernul Ponta este incapabil să scrie după dictare". Moţiunea, iniţiată de 58 de senatori, cere demisia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici şi somează Guvernul să prezinte Comisiei Europene un proiect "serios" de Acord de Parteneriat privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020.

Cele două partide de opoziţie arată în cadrul moţiunii că România nu va putea accesa fondurile europene în valoare de aproape 39 de miliarde de euro la care are dreptul datorită incompetenţei Guvernului Ponta, lipsei de coordonare şi incapacitate a ministrului Teodorovici de a prezenta o strategie coerentă a României pentru fondurile UE precum şi a "amatorismul evident " în redactarea drafturilor de Acord de Parteneriat, drafturi care au fost respinse unul după altul de experţii Comisiei Europene:

"Suntem în luna iunie a anului 2014, iar Acordul de Parteneriat pentru fondurile UE, perioada 2014-2020, este în continuare la stadiul de ciornă, criticată dur de Comisia Europeană. Datorită incompetenţei Guvernului Ponta, România nu va putea accesa cele 38,9 miliarde euro decât din 2015. În ciuda asigurărilor date de-a lungul timpului de domnul Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, iată că şi ultima variantă a Acordului, trimisă de Guvernul Ponta, a fost pusă la colţ de experţii Comisiei Europene", se arată în textul moţiunii simple, citat de hotnews.

Reprezentaţii guvernului acuză că după un an şi jumătate de lucru, strategia României pentru absorbţia de fonduri a primit nu mai puţin de 250 de observaţii de la forul european, oficialii de la Bruxelles atrăgând atenţia asupra faptului că Guvernul român este deficitar în combaterea fraudelor în domeniul achiziţiilor publice, că nu a finalizat strategiile sectoriale iar alocările fondurilor bugetare sunt "dezechilibrate".

"Remarcăm cu stupoare că Guvernul Ponta nu numai că nu a învăţat nimic din lecţiile guvernelor anterioare, dar refuză cu obstinaţie să înveţe ceva inclusiv din propriile şi repetatele greşeli. În continuare alocarea este dezechilibrată, prost planificată şi insuficient explicată", susţin iniţiatorii moţiunii, afirmând că, din cauză că Guvernul refuză să pună lucrurile la punct, România riscă amenzi şi blocarea fondurilor pe motiv de conflicte de interese şi achiziţii publice dubioase

Acuzând guvernul Ponta de "rea-credinţă", PNL şi PDL cer executivului să scoată capitolul "fonduri europene" din logica alocărilor electorale, astfel încât România să poată accesa cele 38,9 miliarde de euro care îi sunt alocate.

"Nu putem decât să acuzăm Guvernul Ponta de rea-intenţie la adresa românilor, pentru că este greu de crezut că specialiştii care au lucrat la acest proiect nu pot pricepe (după atâtea explicaţii şi recomandări primite deja de la Comisia Europeană) ce înseamnă alocare corectă, care sunt domeniile predilecte, cum poate fi combătut conflictul de interese şi corupţia implicită şi toate celelalte condiţii necesare semnării acestui Acord", mai arată semnatarii moţiunii simple.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne