Analist ucrainean: Controlul moldo-ucrainean la frontiera cu Transnistria nu ţine de formatul 5+2

Există consens în ceea ce priveşte instalarea controlului comun uncraineano-moldovenesc la frontieră, pentru eliminarea contrabandei şi a reduce provocările de securitate pe care Kievul le vede venind din partea regiunii transnistrene, susţine Gherasimciuk.
Ştefan Sârbu
22.05.2017

alte articole

Vameşi ucraineni stau la un punct de control la graniţa cu Transnistria, în apropiere de Odessa, martie 2014. (Captură Foto)
Ştefan Sârbu
22.05.2017

Analistul ucrainean Serghei Gherasimciuk, vicepreşedintele bordului Consiliului de Politică Externă de la Kiev, constată că segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina ar fi unul problematic din punctul de vedere al contrabandei care a avut loc mereu. Dar, în prezent, segmentul mai este problematic şi pentru că în Transnistria sunt trupe ruseşti, iar Ucraina este de facto în război cu Federaţia Rusă de aceea Ucraina este decisă să-şi sporească controlul la frontieră prin instituirea punctelor comune de control ucraino-moldoveneşti. Mai mult decât atât, analistul concretizează că Ucraina şi Republica Moldova nu trebuie să-şi discute frontiera în formatul 5+2 deoarece nu este obiect al conflictului.

“Putem spune că pacificatorii au bază legală pentru aflarea acolo, dar mai sunt militari care păzesc depozitul de muniţii de la Colbasna şi sunt şi alte structuri paramilitare, în plus Rusia poate coopta foarte uşor transnistreni în forţele sale armate, având în vedere faptul că acolo sunt mulţi oameni cu paşapoarte ruseşti. Iată de ce Ucraina este într-un fel sau altul decisă să-şi sporească controlul la frontieră”, a declarat Gherasimciuk într-un interviu pentru Radio Europa Liberă afirmând totuşi că armata ucraineană ar putea face faţă cu uşurinţă oricăror încercări de ofensivă din sud-vest, contingentul militar al Federaţiei Ruse care este dislocat în Transnistria fiind relativ nu foarte mare.

Analistul ucrainean afirma că la moment a apărut iniţiativa de a face controlul în comun cu partea moldovenească, ceea ce în principiu, ar fi un lucru normal, fiind vorba despre relaţii bilaterale, având în vedere că nici Rusia nu a susţinut prea mult iniţiativa de a transfera discuţia în formatul 5+2.

“Pe de o parte avem relaţii clare ucraino-moldoveneşti, în care spunem că instalăm control comun la frontieră. Pe de altă parte, există relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi intenţia Chişinăului de a calma spiritele la Tiraspol sau, din contra, de a le demonstra celor de acolo că la Chişinău există o voinţă politică îndreptată împotriva autorităţilor de la Tiraspol. Şi aceasta este o chestiune pur internă a Republicii Moldova – atunci când capitala vorbeşte cu regiunea sa rebelă”, a menţionat reprezentantul Kievului, remarcând că punctele vamale comune vor fi introduse treptat proiectul-pilot fiind la Cuciurgan, după care vor fi deschise şi celelalte.

Vicepreşedintele bordului Consiliului de Politică Externă de la Kiev precizează că retorica pro-rusească şi decizia liderului Transnistriei Krasnoselski de a arbora tricolorul rusesc alături de aşa-numitele simboluri ale autoproclamatei „Republici Moldoveneşti Nistrene” trezeşte îngrijorarea autorităţilor ucrainene deoarece conflictul din estul Ucrainei ar fi început cu faptul că erau rupte drapelele ucrainene şi arborat tricolorul rusesc.

“Indiscutabil că acest lucru generează îngrijorare la Kiev, indiscutabil că aceste lucruri au impulsionat inclusiv acest control comun mixt la frontieră. Şi indiscutabil că Transnistria este acum într-o situaţie foarte delicată. Pentru că putem spune cu siguranţă că în momentul în care va fi introdus acest control mixt va apărea problema paşapoartelor.”

În opinia lui Gherasimciuk, cei care vor traversa frontiera cu Ucraina vor trebui să aibă cetăţenia moldovenească, ori dreptul de reşedinţă pe teritoriul Republicii Moldova. Asta vizându-i inclusiv pe deţinătorii de paşapoarte ruseşti. “Nu ştiu cât de gravă va fi situaţia deţinătorilor de paşapoarte ucrainene – pentru că şi aceştia s-ar putea să aibă unele probleme, având în vedere că oricum vor fi identificaţi cu acest teritoriu separatist care este sub tricolor rusesc.”

Notabil este faptul că principala agenţie de ştiri din stânga Nistrului, Novostipmr, a anunţat că, începând cu data de 20 mai, Serviciul fitosanitar şi veterinar al Ucrainei ar fi interzis tranzitul produselor alimentare destinate regiunii transnistrene fără acordul Chişinăului. Tiraspolul va putea importa produse alimentare prin Ucraina doar în baza unei coordonări prealabile cu Agenţia pentru securitatea alimentelor a Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor