Ucraina ar putea închide frontiera cu Transnistria, dacă Tiraspolul apelează la ajutorul Rusiei

În urma anunţării iniţiativei de deschidere a punctelor vamale moldo-ucrainene pe segmentul frontierei transnistrene,Tiraspolul vine cu mai multe declaraţii de ameninţare.
Iryna Friz, deputată ucraineană (facebook.com)
Ştefan Sârbu
19.05.2017

Ucraina ar putea închide punctele de trecere la frontieră cu regiunea transnistreană dacă Tiraspolul se va adresa Rusiei pentru asigurarea securităţii la punctele de trecere moldo-ucrainene, susţine Irina Friz, şefa delegaţiei permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO şi deputat în Parlamentul Ucrainei.

În contextul declaraţiei pretinsului şef al departamentului de externe din stânga Nistrului, Vitalie Ignatiev, care a menţionat recent că Tiraspolul s-ar putea adresa Federaţiei Ruse pentru a cere asigurarea securităţii la punctele comune de trecere pe sectorul regiunii transnistrene, deputatul ucrainean, Irina Friz a scris pe pagina sa de socializare că mesajul lui Ignatiev a fost auzit şi nu va rămâne fără reacţie din partea Ucrainei. Mai mult decât atât, Friz atenţionează că Ucraina ar putea închide complet accesul la frontiera cu regiunea transnistreană, în cazul în care vor fi observaţi reprezentanţii Federaţiei Ruse în apropierea graniţei dintre Ucraina şi nerecunoscuta republică.

Menţionăm că, în cadrul şedinţei din 17 mai a Sovietului Suprem al autoproclamatei republici nistrene, a fost adoptată o declaraţie împotriva instalării controlului vamal comun moldo-ucrainean. Potrivit deciziei, hotărârea Curţii Constituţionale privind neutralitatea R.Moldova prin care se constată că aflarea forţelor armate ruse pe teritoriul ţării este neconstituţională, ar fi o provocare menită să submineze misiunea „pacificatorilor” ruşi în Transnistria.

Amintim că în timpul vizitei de la începutul lunii februarie a premierului R. Moldova, Pavel Filip, la Kiev, a fost încheiat un acord cu autorităţile Ucrainei privind accelerarea acţiunilor de instituire a controlului comun pe segmentul transnistrean al frontierei urmând să fie deschise 13 puncte de control vamal. Astfel, se aşteaptă ca până la sfârşitul anului curent să îşi înceapă activitatea primul punct de control de la „Cuciurgan”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor