Funcţionari şi oameni de afaceri, reţinuţi de procurori pentru falsificarea certificatelor fitosanitare

Mai multe persoane au fost reţinute pentru escrocherii la exportarea merelor în Rusia. Angajaţii ANSA sunt suspectaţi că ar fi falsificat certificate fitosanitare naţionale, prejudiciind bugetul de stat.
Reţinere. (cna.md)
Ştefan Sârbu
19.05.2017

Patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din R. Moldova (ANSA) şi doi oameni de afaceri au fost reţinuţi, vineri, de Procuratura Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) pentru 72 de ore, fiind bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi escrocherie, fapt ce a cauzat daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat. Totodată, oamenii legii au efectuat mai multe percheziţii la ANSA şi agenţii economici care au beneficiat de serviciile funcţionarilor ce ar fi falsificat certificate fitosanitare.

“Printre reţinuţi sunt şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi 3 angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari, iar oamenii de afaceri, reţinuţi în acelaşi dosar, sunt beneficiarii serviciilor funcţionarilor menţionaţi”, precizează CNA într-un comunicat de presă.

Angajaţii ANSA sunt suspectaţi că ar fi eliberat certificate fitosanitare naţionale unor agenţi economici pentru exportarea merelor în Federaţia Rusă. De fapt, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova. În consecinţă, instituţiile din Federaţia Rusă, în februarie 2016, au pus interdicţie exportului de mere prin Belarus, astfel cauzând prejudicii grave intereselor publice şi imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional.

Procurorii anticorupţie precizează că au iniţiat o urmărire penală, în 2016, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu de către angajaţii ANSA, iar o altă cauză penală a fost deschisă în mai 2017 pentru escrocherie - ambele dosare fiind conexate într-o procedură comună. În cadrul urmăririi penale, constatându-se că doar în 2016, agenţii economici vizaţi şi-ar fi însuşit ilegal din bugetul de stat 260 000 de lei, ca TVA, în urma prezentării unor documente fictive la organele fiscale cu privire la exporturile efectuate.

Menţionăm că ar fi vorba despre o cunoscută schemă prin care unele companii moldoveneşti importau mere din Polonia, le certificau ca produse autohtone şi le exportau în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera R. Moldova. În actele prezentate autorităţilor ruse era, însă, indicat că fructele sunt de provenienţă moldovenească.

Dacă persoanele reţinute vor fi găsiţi vinovate, acestea riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi până la 15 ani de detenţie pentru escrocherie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor