ONG-uri din Moldova se declară atacate deoarece se împotrivesc modificării sistemului electoral
alte articole
Organizaţiile societăţii civile din Republica Moldova solicită reprezentanţilor autorităţilor publice, partidelor politice şi instituţiilor mass media să se abţină de la atacurile asupra ONG-urilor care sunt active, independente şi au opinii critice cu privire la iniţiativele guvernanţilor de modificare a sistemului electoral şi solicită revenirea la un dialog deschis în vederea promovării statului de drept şi a reformelor cu adevărat necesare societăţii: reducerea sărăciei, reforma administraţiei publice centrale şi locale, combaterea corupţiei, finanţarea partidelor politice, reforma justiţiei, educaţiei, etc.
Potrivit unei declaraţii comune, cele 22 ONG-uri semnatare fac apel şi către toate instituţiile mass media şi formatorii de opinie să respecte normele deontologice şi de bun simţ, precum şi de reflectare echidistantă a dezbaterilor în societate cu privire la iniţiativele autorităţilor de la Chişinău şi ale altor chestiuni de interes public.
Autorii declaraţiei menţionează că la 15 mai, în cadrul unei emisiuni de la postul TVR Moldova, Preşedintele Parlamentului RM, Andrian Candu, a etichetat organizaţiile care s-au exprimat public împotriva iniţiativei de modificare a sistemului electoral drept „organizaţii afiliate politic”, iar calificarea unui sistem electoral ca fiind unul rău pentru ţară ar fi o decizie sau un discurs de natură politică cu privire la care ONG-urile nu ar trebui să se pronunţe. Catalogări similare au fost prezentate şi de unele surse media afiliate partidelor politice.
ONG-urile au atenţionat că etichetările de afiliere politică a organizaţiilor care nu împărtăşesc punctul de vedere al partidelor de la guvernare reprezintă o încercare de reducere la tăcere a societăţii civile şi de a-i limita implicarea în procesul decizional. „Un astfel de comportament este inadmisibil în procesul de dezbatere a unei iniţiative atât de importante precum este schimbarea sistemului electoral. Astfel de discursuri nu fac faţă oficialilor de stat şi erodează încrederea publică în autorităţile statului.”
De asemenea, spicherul moldovean a declarat că sistemul electoral al RM se va schimba indiferent de opinii şi că în prezent se discută doar îmbunătăţirea proiectelor, ceea ce în opinia semnatarilor declaraţiei este îngrijorător, din cauză că decizia a fost luată înaintea emiterii opiniei Comisiei de la Veneţia, care ar putea fi una negativă.
„Democraţia nu înseamnă dreptul guvernării să ia decizii în detrimentul democraţiei, prin măsuri unilaterale şi manipularea opiniei publice. Proiectul legii privind introducerea sistemului electoral mixt în genere nu a fost supus audierilor şi dezbaterilor publice. Acesta a fost introdus subit pe ordinea de zi a Parlamentului la 5 mai 2017, în lipsa avizului Guvernului şi al comisiilor parlamentare şi a fost votat în aceeaşi zi”, au punctat organizaţiile societăţii civile.
În context, asociaţiile care au criticat iniţiativele de schimbare a sistemului electoral precizează că au operat cu argumente valabile şi au adus drept exemple experienţele relevante ale ţărilor învecinate, doar că nu au urmat răspunsuri plauzibile. În schimb, sunt atacate constat în mod manipulator. „Atacurile contra organizaţiilor societăţii civile active duc la divizarea societăţii civile, folosindu-se diferite metode, inclusiv trolli şi organizaţii afiliate puterii. Tolerarea unei retorici agresive din partea liderilor politici cu poziţii înalte în Legislativ poate stimula reacţia unor structuri politic afiliate să lanseze “vânători de vrăjitoare” pentru a-şi demonstra utilitatea politică, revenind la instrumentele de intimidare şi hărţuire din timpul guvernării PCRM.”
ONG-urile semnatare ale declaraţiei concluzionează că ele nu au doar dreptul, dar şi responsabilitatea să se implice atunci când sunt promovate reforme care pun în pericol statul de drept şi democraţia. De aceea, expunerea opiniilor faţă de schimbarea sistemului electoral nu reprezintă afiliere politică, ci realizarea responsabilităţii civice a fiecărui cetăţean şi a fiecărei organizaţii a societăţii civile din Republica Moldova.
Amintim că la 5 mai, mai multe ONG-uri din Moldova au condamnat modul de adoptare în primă lectură cu grave încălcări de procedură şi fără opinia Comisiei de la Veneţia a proiectelor de lege care urmează să modifice esenţial sistemul electoral. Între 5 şi 14 mai, în Chişinău au avut loc zilnic acţiuni de protest, la care au participat mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi Parlamentul RM despre consecinţele grave asupra democraţiei pe care le va avea adoptarea acestor proiecte de legi.