Analecte de la cele două reuniuni din China
alte articole
Evenimentul anual ce durează 10 zile, cunoscut sub numele de Cele două reuniuni - convocarea Congresului Naţional al Poporului (NPC) şi organul consultativ numit Congresul Politic Consultativ al Poporului Chinez (CPPCC) s-a încheiat.
Potrivit mai multor chinezi, şedinţele au fost lipsite de sens şi nu au realizat nimic. Dar lăsând la o parte opinia publică, s-a decis şi s-a comentat în legătură cu cel puţin trei elemente în timpul celor două reuniuni - detenţiile secrete legalizate, livrarea unui alt discurs (gol) de reformă de către Wen Jiabao şi concedierea lui Bo Xilai - subliniind faptul că Partidul Comunist Chinez (PCC) este în criză.
În opinia mai multor chinezi, care şi-au exprimat părerile pe bloguri şi microbloguri, cele două reuniuni au fost lipsite de sens şi nu au realizat nimic.
Yang Hengjun, blogger şi scriitor, a scris pe pagina sa de Facebook: "Sesiunea CPPCC s-a încheiat cu multe laude. În fiecare an, cele două sesiuni sunt "unite" şi "încununate de succes." Ele au creat un record mondial: Nu a existat niciodată un proiect de lege neaprobat în cei 63 de ani de istorie. Scopul celor două sesiuni ar trebui să fie de a ajuta guvernul şi de a împiedica să se facă lucrurile greşit. Dar orice fel de decizie din partea celor aflaţi la putere a fost aprobată cu entuziasm şi recunoscută de delegaţi. Ce rost are ţinerea unor astfel de întâlniri? Iată ce cred eu despre cele două reuniuni: ele sunt eşecul cel mai de succes din lume!"
Detenţia secretă legalizată
Un lucru realizat de regim în ultima zi a Congresului Naţional al Poporului (CNP) a fost modificarea dreptului penal procesual chinez, care permite poliţiei chineze să reţină suspecţii în anumite locaţii secrete până la şase luni.
"[Detenţii secrete] similare există deja, dar ele au fost confirmate prin această metodă şi transformate într-o lege deschisă, mai degrabă decât într-o tendinţă", a afirmat Tang Jitian, un avocat pentru drepturi din Beijing, pentru New Tang Dynasty (NTD) TV.
Faceţi clic pe această etichetă pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în termeni de înţelegere, chiar şi pentru observatorii veterani ai Chinei. Aici încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.
Conform noii legi, poliţia trebuie să informeze familia suspectului în termen de 24 de ore, dar nu trebuie să dezvăluie locaţia sau motivul detenţiei.
Ca în fiecare an în timpul convocării celor două reuniuni, regimul a crescut controlul şi supravegherea militanţilor pentru drepturile omului şi a altor militanţi sociali din toată China.
Un activist care a dispărut este Xu Yongzhi, director al Iniţiativei pentru o Constituţie Deschisă şi un candidat independent pentru circumscripţia Universităţii de Telecomunicaţii din Beijing. Biroul său a fost forţat să se închidă, conform unui raport VOA de pe 13 martie.
Personalul de securitate din Beijing a reţinut mai mulţi petiţionari dintre cei care au venit la Beijing în speranţa că funcţionarii sau mass-media vor fi mai deschişi în a le asculta plângerile, în timpul convocării celor două reuniuni.
Xi Guozheng, un petiţionar din Shanghai, a relatat pentru The Epoch Times că pe 8 martie, când a ajuns în faţa postului Beijing TV pentru a da o petiţie, acolo erau deja peste 100 de petiţionari arestaţi. El a spus că un grup de agenţi de pază a venit şi i-a târât pe toţi petiţionarii în două autobuze mari parcate la marginea drumului şi i-a dus în Jiujingzhuang pentru a-i închide.
Jing Yuehua, o petiţionară, a spus că a fost dusă în Gara de Sud din Beijing pentru a se întoarce în oraşul ei. În timp ce aştepta acolo, ea a asistat cum trei agenţi de pază au bătut brutal o altă petiţionară, Lu Yajuan în vârstă de 62 de ani, care era deja reţinută timp de trei zile.
Lu doar a întrebat un ofiţer când se va putea întoarce acasă. Dintr-o dată, trei ofiţeri s-au grăbit spre Lu şi au bătut-o peste cap şi peste mâini, rupându-i braţul, potrivit lui Jing.
Wang Kouma, o altă petiţionară, a relatat că a văzut multe afişe oficiale în locuri publice în cursul celor două reuniuni, pe care era scris "Respectaţi drepturile omului." Dar când petiţionarii au venit la Beijing, au fost monitorizaţi de personalul de securitate.''
"Este chiar mai rău acum decât în 1949 - "un gardian la fiecare cinci paşi'' - anul când PCC a preluat pentru prima dată Beijingul", a spus Wang. "Dacă PCC nu schimbă sistemul politic, nu va fi capabil să facă ceva în legătură cu corupţia sistematică şi cu nedreptatea", a adăugat ea.
Discursul despre reformă al lui Wen Jiabao
Din punctul meu de vedere, există doar o idee: regimul comunist trebuie să plece - Tang Baiqiao, şeful Academiei Democraţiei din China, cu sediul la New York
În aceeaşi zi când a fost modificată legea detenţiei secrete, Wen Jiabao a ţinut discursul de închidere al CNP. Wen a spus că este nevoie de reformă politică şi economică, şi de îmbunătăţirea dreptăţii sociale; fără acestea, tragedii similare cu Revoluţia Culturală s-ar putea întâmpla din nou.
A fost acelaşi tip de discurs pe care l-a ţinut de mai multe ori în trecut, şi nimeni nu pare să-l ia în serios. Dar este genul de discurs care l-ar băga pe un cetăţean obişnuit în detenţie secretă sau mai rău.
După sesiune, când a vorbit cu jurnaliştii, Wen a continuat prin a spune că revoluţiile din Orientul Mijlociu ar trebui respectate şi că "această tendinţă spre democraţie nu poate fi trasă înapoi de nici o forţă!"
Astfel de afirmaţii, complet în contradicţie cu politicile reale ale regimului, sunt doar "vorbe goale menite să distragă atenţia," a afirmat Tang Baiqiao, şeful Academiei Democraţiei din China cu sediul la New York, pentru NTD.
"Din punctul meu de vedere, există doar o idee: regimul comunist trebuie să plece.", a spus Tang.
Internautul Fang Congming a declarat: "I-am dat guvernului 63 de ani pentru a asculta şi a reflecta. Aţi văzut vreo schimbare fundamentală? A spera că liderii vor deveni mai luminaţi, că se vor îmbunătăţi şi că se vor schimba într-un guvern binevoitor, este ca şi cum i-ai cere unui tigru pielea."
Scandalul Bo Xilai
În aceeaşi zi, Wen a lansat o altă bombă, când l-a criticat public pe Bo Xilai, şeful Partidului Comunist din Chongqing. A doua zi, Wen a anunţat retragerea forţată a lui Bo.
Analiştii din China au spus că scandalul recent care îl implică pe Bo a zguduit Comitetul Permanent format nouă membri.
Bo a ajuns pe prima pagină a ziarelor prin intermediul unor campanii în stilul lui Mao, care par să fi eşuat luna trecută, când Wang Lijun, şeful poliţiei din Chingqiang şi mâna sa dreaptă, a cerut azil la Consulatul SUA din Chengdu. Washington Free Beacon a raportat că, înainte de a fi escortat de personalul de securitate din Beijing, Wang a lăsat mai multe dosare oficialilor americani, acte care documentează corupţia şi alte nelegiuiri comise de membrii de top ai Partidului Comunist.
Răspunzând la o întrebare a unui jurnalist Reuters în timpul conferinţei de presă, Wen a spus, "Comitetul actual al oraşului Chongqing şi guvernul trebuie să auto-reflecteze şi să înveţe lecţii importante din incidentul Wang Lijun."
Răspunsul lui Wen este replica sa obişnuită atunci când abordează catastrofe majore care ar putea afecta Partidul: o scurtă declaraţie corectă din punct de vedere politic, dar lăsând deoparte faptele şi detaliile.
Unit, victorios şi armonios
Reflectând la cele două reuniuni, avocatul Hu Shidong a declarat pe un blog: "Cele două reuniuni, cu un grup de regizori şi mii de actori, este cel mai mare spectacol de pe pământ. Desigur, Partidul este unit, victorios şi armonios."
Zhi Wuchang a scris pe Weibo: "Ori de câte ori mass-media comentează pe marginea rapoartelor guvernamentale, ea întotdeauna menţionează de câte ori s-au auzit aplauze în cursul reuniunii. Chinezii ştiu ce atrage aceste aplauze. Nu ştiu cine sunt cei retardaţi mintal: mass-media sau oamenii obişnuiţi.