Chestiunea Wang Lijun zguduie încrederea în Partid

Săptămâna trecută un fost angajat al Consulatului Republicii Populare Chineze în Canada a decis să îşi dea demisia din Partidul Comunist Chinez (PCC). Chestiunea Wang Lijun i-a zguduit din rădăcini credinţa fermă în Partid. El nu este singurul.

Fostul membru al personalului consular a dobândit faimă şi avere datorită relaţiilor sale de Partid. În timpul mandatului său în cadrul consulatului, el a răspândit cu entuziasm în comunităţile chineze propaganda regimului de demonizare a practicii spirituale Falun Gong.

Pe data de 25 februarie el a luat legătura cu dna Mao, care lucrează pentru Centrul Serviciului Global pentru Demisia din PCC din Toronto. Dna. Mao a fost în trecut colegă cu acesta şi de multe ori a încercat să îi explice ce este Falun Gong şi cât de greşită este propaganda regimului. De fiecare dată, el a respins-o.

“Nu înţelegeam ce făceai în trecut, şi chiar ţi-am luat în nume de rău conduita,” i-a spus fostul membru al personalului consular. “Acum am ajuns să înţeleg ce făceai şi te susţin.”

“Voi, practicanţii Falun Gong, puneţi accentul pe adevăr, compasiune şi toleranţă,” a afirmat el. “Cred că puteţi tolera când alţi oameni fac greşeli şi le daţi şansa să îşi corecteze greşelile.”

La fel ca majoritatea chinezilor, şi el a urmărit îndeaproape povestea fostului şef al biroului securităţii publice şi viceprimar al oraşului Chongqing, Wang Lijun, care a fugit la Consulatul SUA din Chengdu pe 6 februarie.

A citit despre faptul că Wang era responsabil de uciderea practicanţilor Falun Gong. Într-un discurs pe care Wang l-a susţinut în 2006, acesta s-a lăudat cu supravegherea a “mii” de operaţii de extragere de organe. Majoritatea organelor din aceste operaţii provin de la practicanţi Falun Gong aflaţi în detenţie din cauza credinţei lor, astfel cum susţin investigatorii acestui subiect.

El a citit de asemenea despre corupţia despre care a discutat Wang la Consulatul SUA. Website-ul de ştiri Washington Free Beacon a raportat că doi oficiali SUA au afirmat că Wang a furnizat Consulatului SUA informaţii despre corupţie la cele mai înalte nivele ale PCC.

Bărbatul care în trecut răspândea propaganda a fost şocat şi a realizat că şi el a crezut tot timpul în minciunile spuse de PCC.

Fostul coleg al Dnei Mao şi-a publicat declaraţia de demisie din PCC şi a aranjat ca toată familia sa să renunţe la orice legătură cu organizaţiile afiliate Partidului.

‘Cazul lui Wang Lijun a dat de gândit’

Şi alţi chinezi au ajuns la aceeaşi concluzie la care a ajuns acest fost angajat consular.

Website-ul de Demisii din PCC a primit această declaraţie pe data de 20 februarie: “Sunt directorul unei secţii de poliţie din China. Am ajuns să înţeleg că practicanţii Falun Gong sunt oameni buni.

Este într-adevăr un lucru foarte rău că persecuţia împotriva Falun Gong continuă de peste 10 ani. Noi fiinţele umane ar trebui măcar să încercăm să ne menţinem bunătatea. Făcând asta ne ajutăm să nu ajungem pe o linie moartă în vieţile noastre.

Acum... întreaga situaţie se schimbă. Soarta lui Wang Lijun dă foarte mult de gândit. După o lungă discuţie cu un practicant Falun Gong, am decis să îmi dau demisia din Partidul Comunist şi din organizaţiile afiliate lui.”

Pe data de 14 februarie, cineva folosind pseudonimul “Bai Jinhua” a scris: “Încercarea lui Wang Lijun de a fugi la Consulatul SUA m-a ajutat să văd... că PCC este un partid mincinos, un partid ticălos. De aceea anunţ că demisionez din toate organizaţiile afiliate Partidului Comunist Chinez, inclusiv din Tinerii Pionieri şi Liga Tinerilor.”

Pe 26 februarie, “HK Fan” a scris: “Am fost membru de Partid. În trecut am simţit că aceia care erau la putere erau foarte corupţi. Incidentul legat de Wang Lijun a dezvăluit că acest partid nu este deloc un partid care reprezintă interesele oamenilor. De aceea anunţ că demisionez din Partidul Comunist.”

Pe 11 februarie, o familie formată din patru membri a trimis această declaraţie: “După citirea rapoartelor despre Wang Lijun şi incidentul Chongqing, am simţit că orice spune PCC nu poate fi adevărat. Ne pare foarte rău şi ne este foarte ruşine de ignoranţa noastră. De aceea, am decis să ne dăm împreună demisia din Partidul malefic.”

‘Mai uşor’

Soarta lui Wang Lijun dă foarte mult de gândit.

Dna Sun, voluntar la centrul de demisii din PCC, a declarat pentru televiziunea New Tang Dynasty că incidentul Wang Lijun a făcut ca oamenii să renunţe la legătura lor cu Partidul mult mai uşor.

Ea a relatat o conversaţie recentă pe care a avut-o cu o persoană din China.

“L-am întrebat cum de oficialii de nivel înalt ai PCC nu cer ajutorul Partidului atunci când sunt în primejdie? Pentru că PCC se oferă să te sprijine când are nevoie de tine şi îţi ia viaţa atunci când ţi-ai îndeplinit misiunea.

Wang înţelege şi el foarte bine natura întunecată şi malefică a PCC. De aceea a mers la Consulatul SUA să ceară protecţie, pentru că nu avea încredere în Partid.”

Interlocutorul său i-a dat dreptate şi a decis să dea o declaraţie de rupere a legăturilor sale cu Partidul.

Până în prezent, Centrul de Demisii din PCC a înregistrat declaraţiile a circa 110 milioane de chinezi care au renunţat la PCC.

Directorul Centrului de Demisii din PCC New York, Yi Rong, a fost în trecut diplomat al PCC. Ea a arătat că un oficial de nivel sub-ministerial care fuge la Consulatul SUA reprezintă un scandal fără precedent în istoria PCC.

Dânsa crede că incidentul Wang Lijun a transmis un avertisment tuturor oficialilor PCC cu privire la prăbuşirea Partidului. Organizaţia condusă de dânsa îi aşteaptă să le înregistreze demisiile.

Investigaţii de Olivia Li

***

Wang Lijun este fostul director al Biroului Securităţii Statului din metropola Chongqing, şi viceprimar al aceleiaşi metropole, situată în sud-vestul Chinei. El a fost mâna dreaptă a lui Bo Xilai, şeful Partidului Comunist din oraş, cunoscut ca un extremist comunist dur.

Wang a fost brusc retrogradat din funcţia sa pe data de 2 februarie a.c. şi însărcinat să se ocupe de “cultură, educaţie şi protecţia mediului.” În ziua de 6 februarie el a fugit la Consulatul general al SUA din Chengdu temându-se că fostul său şef, Bo Xilai, intenţiona să îl asasineze. La Consulatul general al SUA din Chengdu, Wang Lijun a cerut azil politic.

Este foarte posibil ca în timpul celor 24 de ore cât a rămas în clădirea consulatului SUA, Wang să le fi relatat oficialilor americani despre atrocităţile pe care a trebuit să le supravegheze şi despre crimele comise pe vremea când era subalternul lui Bo Xilai, oferindu-le şi dovezi în acest sens, inclusiv despre extragerile de organe de la practicanţi Falun Gong.

La sfârşitul celor 24 de ore, el a părăsit clădirea sub escorta Securităţii chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe